European Gaming and Betting Association (EGBA)

Personvern på nett: Europeisk bransjeforening klager Lotteritilsynet inn for Datatilsynet

Del

I en fersk klage bes det norske Datatilsynet om snarest å granske den norske reguleringen om betalingsblokkering til og fra utenlandske spillselskaper. Den europeiske bransjeforeningen for onlinespill - EGBA - mener Lotteritilsynet handler i strid med personvernlovgivningen, og leverte denne uken en formell klage ulovlig innhenting og behandling av sensitive personopplysninger.

Maarten Haijer
Maarten Haijer

De norske reglene rundt betalingsblokkering har eksistert siden 2010, og blokkerer i prinsippet muligheten for spill og veddemål satt på nett fra å bli plassert hos en aktør som ikke har en særnorsk lisens. Ifølge Lotteritilsynets egen analyse, er betalingsblokkeringen ikke effektiv. Til tross for dette innførte Lotteritilsynet i mars 2017 en ny bestemmelse mot norske banker der bankene blir beordret å blokkere transaksjoner til og fra syv identifiserte kontonummere. 

-Metoden Lotteritilsynet har brukt til å erverve disse kontonummerene i brudd med norske borgeres personvernregler, inkludert borgere som ikke har noen finansiell relasjon med spilltilbydere på nett. Lotteritilsynets inter alia ser ut til å ha informasjon fra en database som inneholder data om norske borgere (Valutaregisteret), som Lotteritilsynet i henhold til Norges lover ikke har tilgang til, sier Maarten Haijer, generalsekretær i EGBA (European Gaming and Betting Association).

-For å få tilgang på denne informasjonen må Lotteritilsynet scanne og få tilgang til innloggingsdetaljer til norske borgere som ikke nødvendigvis har relasjoner til spilling på nett – og dette er i strid med norske borgeres personvern som nedfelt i den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, sier Haaijer.

 -Personvern på nett, og retten til privatliv, er til stor bekymring for alle norske og europeiske borgere, og det med rette. Ettersom mer og mer av vår informasjon går via internet, må vi kunne være sikre på at vår data på nett er sikret. Personvernkravene til bedrifter er strenge, og det forventes og kreves med rette at  privatforetak etterfølger disse reglene, men lovene krever også det samme fra offentlige institusjoner som Lotteritilsynet. Norsk lov er en forsiktig balanse mellom individers rett til privatliv, og offentlige myndigheters behov for tilgang til data i visse spesifikke omstendigheter. Lotteritilsynet må åpenbart etterfølge Norges lover, uavhengig av hvorvidt de ønsker å støtte opp om en regulering som Lotteritilsynet selv anser som ineffektivt, sier han.

-Det underliggende problemet er at nåværende norske lover vedrørende spill på nett ikke passer inn i dagens digitale realitet. I stedet for å fokusere på å beholde monopolmodellen med stadig mer undertrykkende – men ineffektive – virkemidler, burde reguleringen fokusere på de faktiske behovene til norske forbrukere, og tilby et trygt og konkurransedyktig tilbud som gjør forbrukerne i stand til å spille på nett i et trygt og sterkt regulert mijø basert på norsk lov, sier Maarten Haijer.

  

For mer informasjon, vennligst kontakt:

  • Maarten Haijer, Secretary General, EGBA, maarten.haijer@egba.eu, +32 25 540 890
  • Advokat Petter Bjerke hos DLA Piper, telefon +47 906 07 708

Bilder

Maarten Haijer
Maarten Haijer
Last ned bilde

Om European Gaming and Betting Association (EGBA)

European Gaming and Betting Association (EGBA)
European Gaming and Betting Association (EGBA)

Brüssel, Belgia

http://www.egba.eu

EGBA er en forening av ledende europeiske spill- og veddemålsoperatører (Bet-at-home, BetClic, GVC Holdings PLC,Expekt, Kindred Plc,ZEAL Network, Betsson Groupog Bet365. Gibraltar Betting and Gaming Association (GBGA).

EGBA promoterer, som et Brüssel-basert non-profit-foretak, rettighetene til mer enn 20 millioner voksne europeiske borgere til å delta i spillene de ønsker på nett, i et informert, regulert, trygg og sikkert miljø. Selv om spill på nett fortseter å utgjøre en mindre del av det totale spillmarkedet (15%), har nettspilleverandører gjennom innovasjon, teknologi og kundekrav på nett transformert seg til en industrikjempe i den europeiske digitale økonomien, med materielle spin-off-effekter i andre digitale økonomier, og med sterke synergier mot idrett.

EGBA-medlemmer har investert over €600M i digital sikkerhet og bidrat mer enn €800M til idretten, hovedsaklig gjennom sponsoravtaler og ved å kjøpe innovative streamingrettigheter på nett. www.egba.eu

Følg saker fra European Gaming and Betting Association (EGBA)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra European Gaming and Betting Association (EGBA) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.