NAF

Pass på vekta når du trekker henger med elbil

Del

Flere av de store elbilene kan trekke tilhenger, men høy vekt på bilen gjør at du kan slite med å trekke båthengeren med førerkort klasse B. - Det er viktig å sjekke førerkortet før du kjører avgårde med båten eller campingvogna i Kristi Himmelfartshelgen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Feil førerkortklasse er som å kjøre uten lappen. Pass på totalvekten når du skal trekke henger med elbilen. (Foto:NAF)
Feil førerkortklasse er som å kjøre uten lappen. Pass på totalvekten når du skal trekke henger med elbilen. (Foto:NAF)

Utvalget av elbiler øker, men fortsatt er det bare et fåtall som kan trekke henger. Elbiler veier mer enn tilsvarende bensin- og dieselbiler. Årsaken er batteripakken som gjør at bilen legger på seg noen kilo. Skal du trekke henger er det viktig å sjekke tillatt totalvekt for både bil og henger. Tillatt totalvekt er vekten til bilen med last og tilhengeren med last.

- Det er en begrensning på hvor mye tillatt totalvekt man kan kjøre med vanlig lappen. Om du ikke har førerkort for den lasten du kjører med, er det det samme som å kjøre uten gyldig førerkort, sier Sødal. - Husk også at bilen må tåle å trekke hengeren. Sjekk vognkortet til bilen for hvor mye last hengerfestet ditt tåler, fortsetter han.

Av elbilene som kan trekke tilhenger har noen store begrensninger på hvor mye de kan dra på. Jaguar I-PACE og Nissan e-NV200 kan trekke såpass lite på hengerfestet at de ikke kan trekke tilhengere fra bensinstasjonen eller familiens båthenger eller campingvogn. I tillegg er det fort gjort at båten eller campingvognen må stå igjen hjemme med elbiler som Tesla Model X og Audi e-tron fordi totalvekten blir før høy.

- Skal du trekke tungt er det nesten en skjebnens ironi at det er enklere med en lettere bil som gjør at du har mer til overs til båthengeren, sier Nils Sødal.

Reglene for tilhenger og vektgrensene er kompliserte. Mange kjører nok med tyngre last enn det de har lov til både med el-, bensin- og dieselbil.

- For de som er ferske elbilister er det viktig å huske at bilen de har kjøpt er tyngre enn de er vant til. Da er det mulig man må få tatt en ny førerkortklasse på førerkortet sitt for å kjøre lovlig med henger, rådgir Nils Sødal.

Nordmenn elsker hengerfeste, selv om de ikke nødvendigvis bruker det så ofte. NAF har spurt et utvalg medlemmer om hva som kreves for at de skal velge elbil, og over halvparten forlanger hengerfeste. Dette er faktisk det viktigste kravet til en elbil for mange, nest etter tilstrekkelig rekkevidde.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Feil førerkortklasse er som å kjøre uten lappen. Pass på totalvekten når du skal trekke henger med elbilen. (Foto:NAF)
Feil førerkortklasse er som å kjøre uten lappen. Pass på totalvekten når du skal trekke henger med elbilen. (Foto:NAF)
Last ned bilde

Lenker

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

Utforkjøringer blir dødsulykker som følge av dårlige veier28.8.2019 07:00:00 CESTPressemelding

Statens vegvesens dybdeanalyser av dødsulykker (UAG) viser at 60 prosent av utforkjøringsulykkene kunne vært uten dødelig utfall dersom sideterrenget hadde vært ryddet. - Manglende vedlikehold krever liv på norske veier. Bergnabber som stikker ut, trær og andre hindringer gjør at ulykker får unødvendig alvorlig utfall, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i medlemsorganisasjonen NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom