Fri Flyt

På Nord-Norge-turné med redningsbok

Del

Ture Bjørgen, forfatter av boka På død og liv, besøker ni steder fra Trondheim til Tromsø med sine dramatiske og tankevekkende historier om fjellredning.

Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes
Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes

– Nord-Norge er veldig sentralt i norsk klatre og -redningshistorie. Svolværgruppen regnes som den eldste alpine redningsgruppe i landet. Grunnen til at det ble dannet fjellredningsgruppe i Svolvær var jo at klatremiljøet så et behov fordi økning i klatringen i Lofoten også førte til ulykker, sier forfatter Ture Bjørgen.

Den erfarne klatreren og redningsmannen har brukt to år på å skrive boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden som kom ut i november. Boka På død og liv er skrevet av Ture Bjørgen, som har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Disse klatrerne har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden. 

Har blitt et fenomen

Den engasjerende fortellingen har sørget for fullsatte foredrag en rekke steder i Sør-Norge.

– Mottakelsen har vært veldig bra. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger både på boka og foredragene. Det er hyggelig å få høre at jeg har klarte å ta opp alvorlige temaer på en god måte, sier Bjørgen, som starter rundreisen i Brønnøysund 3. april.

Initiativet til turnéen kom først fra klatremiljøet i Tromsø. Foredraget på Driv 10. april blir arrangert av skredforskningssenteret CARE (Center for Avalanche Research and Education) ved UiT.

– I fjellandet Norge hviler beredskapen på frivillighet. De alpine redningsgruppene er de som går inn der det er så bratt at andra må melde pass. Ingen kjenner historiene herfra bedre enn Ture Bjørgen. Det er viktige historier med relevans langt utover klatring og bratt friluftsliv. Vi er veldig glade for at han tar turen til Tromsø, sier Audun Hetland, forsker i CARE.

Turneen arrangeres i samarbeid med DNT Fjellsport, Røde Kors og ulike klatreklubber. Ture Bjørgen besøker Brønnøysund, Bodø, Kabelvåg, Narvik, Harstad, Sortland og Tromsø, før han stopper i Trondheim på vei hjem til Stavanger.

Utgangspunktet for de alpine redningsgruppene er at klatrere skal kunne hjelpe hverandre når uhell skjer. Men det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe, som da en Twin Otter fløy inn i Lille Tussen på Grytøya nord for Harstad i 1972.

– Osloklatrere som var på klatretur i Lofoten ble bedt om å delta i redningsarbeidet sammen med klatrere fra Svolværgruppa og nordnorske klatrere som lå under Stetind. det viste seg tidlig at det ikke var snakk om redning, men uthenting av døde personer. 17 personer omkom og de frivillige klatrerne holdt på en uke før de siste var hentet ut, sier Bjørgen.

Grytøya-aksjonen har fått eget kapittel

– Denne ulykken og aksjonen gjorde sterkt inntrykk på redningsklatrerne og for mange ble minnene etter alt de så og opplevde veldig sterke. Men, erfaringen med denne ulykken førte også til at det ble tatt et nytt initiativ til å re-etablere de alpine redningsgruppene og styrke koordineringen. Tromsø fikk også sin alpine redningsgruppe gruppe kort tid etter. Flere av de som deltok på Grytøya var sentrale i etableringen og driften av denne gruppen seinere, forteller forfatteren.

Siste stopp på turnéen er Trondheim, som gjennom klatremiljøet blant studentene ved NTH ble sentralt i utviklingen av fjellredningstjenesten.  

– Trondheim og tindegruppe-miljøet ved NTH spilte en helt sentral rolle i norsk klatre- og redningshistorie. Her møttes folk som Nils Faarlund, Per Vigerust, Anders Opdahl og Ralph Høibakk, og det var i dette miljøet at moderne sikringsteknikk basert på fysiske beregninger ble utviklet. Disse beregningene dannet også grunnlaget for design av sikrings- og klatreutstyr, slik at dette ble konstruert og dimensjonert i forhold til de faktiske kreftene som virket ved et fall, sier Bjørgen. 

Ture Bjørgen vil fortsette å reise rundt med boka På død og liv, og det er blant annet planlagt foredrag på toppturfestivalen High Camp på Turtagrø i mai.

Onsdag 3. April - Brønnøysund, Kinosalen på rådhuset
Torsdag 4. April - Bodø, Auditoriet på Nord universitet
Fredag 5. April - Kabelvåg, Arbeideren
Søndag 7. April - Narvik, Auditorium 1 på UiT 
Mandag 8. April - Harstad, Thors
Tirsdag 9. April - Sortland, Kvitbrygga
Onsdag 10. April - Tromsø, Studentsamfunnet Driv
Torsdag 11. April - Trondheim, Litteraturhuset

(Alle lenker går til Facebook-eventene for hvert arrangement)

Sagt om boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden

«Verket «På død og liv» er en tilnærmet komplett krønike over utviklingen av alpin fjellredning i Norge. Gjennom detaljerte beskrivelser av de mange ekstreme redningsaksjonene som har blitt klatremiljøenes uvurderlige og ubetalte samfunnsbidrag når tragediene rammer. I dag er fjellredningstjenesten et velorganisert nettverk bestående av frivillige alpine klatrere i tett samarbeid med redningshelikoptre. «På død og liv» belegger grundig at det inntil nylig verken har vært slik eller trengt å bli slik. Underveis reflekterer forfatter og fjellredningspionér Bjørgen hyppig over ekstremsportutøveres vilje og ønske om å presse marginene til det ytterste. De langt mindre omtalte tragediene der mennesker som avslutter sitt eget liv utsetter andre for stor sorg og risiko blir også grundig belyst. Gjennom kapitler som skildrer både heroisk innsats og hensynsløs egoisme har Bjørgen reist en bauta for norsk frivillig fjellredningstjeneste – og langt på vei forfattet et filmmanus som Netflix, Hollywood og Discovery Channel muligens vil hoppe base for. I neste utgave av Mission Impossible i Lysefjorden er det helt andre helter enn deg som spiller hovedrollen, Tom Cruise.» 

Sigurd Rønningen, bokanmelder UTE

«Ture har skrevet en sterk bok om denne viktige delen av fjellredningsarbeidet, hvor de alpine gruppene er klatremiljøenes viktigste bidrag til samfunnet, og hvor redningstjenesten i Norge er helt avhengig av den spesialiserte kompetansen som gode og trente klatrere i samarbeid med redningshelikoptre kan gi.»

Geir Arne Bore, Borebloggen

«Denne boken er imponerende velskrevet og viktig. Et historisk blikk på fjellredningens historie i Norge, men samtidig en sterk, personlig fortelling fra innsiden av det den alpine redningsgruppen i Rogaland. Kameratskap, lidenskap for fjellet, ansvarsfølelse, dramatiske operasjoner, tragediene som rammet dette miljøet så ufattelig hardt, sorgen, tvilen, ettertanken. 

Sjelden jeg har lest en fjellbok som har gjort sterkere inntrykk. Boken er etterrettelig, men med nerve fra første til siste side. Den er skrevet med et nærvær som er sjelden i fagprosa. Tror mange mennesker trengte at denne historien ble fortalt, og når den først skulle fortelles gjør Ture Bjørgen skrivejobben på mesterlig vis.»

Anders Waage, tidligere redaktør i Fri Flyt

Nøkkelord

Kontakter

Ture Bjørgen, ture.bjorgen@lyse.net, 46639655

Bilder

Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes
Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes
Last ned bilde
Ture Bjørgen på oppdrag med Rogaland Alpine Redningsgruppe
Ture Bjørgen på oppdrag med Rogaland Alpine Redningsgruppe
Last ned bilde
Foredrag med Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes
Foredrag med Ture Bjørgen. Foto: Kristoffer Kippernes
Last ned bilde

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom