NAF

Oslobyrådet dynger på med tiltak mot bilene

Del

Oslo skal utrede et mulig forbud mot diesel- og bensinbiler innenfor Ring 3. Dette kan bli innført allerede i 2024. - Forbud er et drastisk tiltak som vi vil advare mot å bruke. I stedet for å dynge på med tiltak mot bilen, burde de konsentrere seg om å gjøre hverdagsreisene lettere for folk, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Byrådets iver etter å kutte klimagassutslipp kan gå hardt ut over folks hverdagsreiser. (FOTO: NAF)
Byrådets iver etter å kutte klimagassutslipp kan gå hardt ut over folks hverdagsreiser. (FOTO: NAF)

 Et forbud mot fossilbiler innenfor Ring 3 allerede fra 2024 vil være å gå for raskt frem.

Pust med magen, byråd!

- Det er stressende for folk å høre om stadig nye tiltak som kan komme. Nå skal jo dette utredes først, og vi håper de som gjør utredningen husker på at Oslos over 670 000 innbyggere har behov for å komme seg rundt i hverdagen. Det er vårt budskap til byråden: Pust med magen, og ikke gjør det vanskelig for folk! sier Sagedal.

For mye og for tidlig

Bedre luftkvalitet i hovedstaden er selvsagt viktig for folks livskvalitet. Allerede er en rekke tiltak innført eller på trappene: flere bomringer, færre parkeringsplasser, lavutslippssone for tunge biler i sentrum, og det er varslet at dette også kan utvides til lette kjøretøy.

- Folk er jo ikke motstandere av god luft. Allerede er 40 prosent av nybilsalget i Oslo elektrisk, så folk tar signalene om at diesel- og bensinbiler i byen ikke er så lurt. Men de må huske at det er mange som ikke kan bytte bil i en fei eller få hverdagen til å gå rundt uten bil, sier Sagedal.

Må spille på lag med folk flest

Byrådet skal evaluere tiltakene de allerede har innført i 2019. Denne evalueringen må ta hensyn til at det allerede er en utvikling i Oslo mot mindre bilbruk og mer bruk av kollektivtransport.

- Ved å varsle om et mulig forbud mot de mest vanlige bilene allerede om seks år, sender byrådet et signal til folk om at de ikke spiller på lag med befolkningen. Det er allerede innført mange tiltak for å få ned bilbruk. La nå folk få tid til å omstille seg og gi dem gode tilbud, så skal vi nok se at luften i Oslo blir bedre og utslippene går ned, uten at folks hverdagsreiser blir rammet, sier Sagedal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Byrådets iver etter å kutte klimagassutslipp kan gå hardt ut over folks hverdagsreiser. (FOTO: NAF)
Byrådets iver etter å kutte klimagassutslipp kan gå hardt ut over folks hverdagsreiser. (FOTO: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Østensjøveien 14
0609 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom