Mattilsynet

Orkla trekker tilbake 16 dressingprodukter etter spor av fipronil

Del

Mattilsynet er informert om at Orkla Foods trekker tilbake 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av insektsmiddelet fipronil. Mengden fipronil i dressingene utgjør ingen helserisiko.

Orkla Foods trekker tilbake et parti med i alt 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av fipronil i produktene. Foto: Orkla Foods
Orkla Foods trekker tilbake et parti med i alt 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av fipronil i produktene. Foto: Orkla Foods

-Tilbaketrekkingen viser at kvalitetsarbeidet hos Orkla Foods fungerer etter regelverket. Fipronil skal ikke komme inn matkjeden, og vi er godt fornøyd med det arbeidet Orkla Foods har lagt ned for å spore opp disse produktene og trekke dem fra markedet, sier seksjonssjef Jorun Aasgaard Grini i Mattilsynet.

Funn i eggeplommepulver
Orkla melder at de har mottatt to partier på til sammen to tonn eggeplommepulver fra en tysk produsent. Eggeplommepulveret utgjør maksimalt en prosent av den ferdige varen. Produktet er benyttet i produksjon av Idun dressinger, blant disse er Thousand Island dressing og Rømmedressing.

Orkla opplyser at av de ferdige produktene er halvparten sperret på lager. De resterende produktene er distribuert til dagligvarekjedene og storhusholdninger. Varene vil bli fjernet fra butikkhyllene, men Orkla ber om at de som kan ha kjøpt disse varene tar kontakt med Orkla Forbrukerservice og får erstattet varen.

For en fullstendig oversikt, se Orklas pressemelding.

Egg fra Nederland
Det var i begynnelsen av august det ble kjent at egg fra Nederland inneholdt insektsmiddelet fipronil, og så langt er millioner av egg tilbakekalt og destruert i nærmere 15 land. Alle egg som selges i norske butikker er norskproduserte. Dette er fordi all norsk eggproduksjon er underlagt en salmonellagaranti.

Et viktig pågående arbeid i EU er å spore produkter som er laget med forurensede egg fra Nederland og Belgia. Mattilsynet følger dette arbeidet gjennom det europeiske meldesystemet RASFF, hvor informasjon om hvor eggene har tatt veien blir offentliggjort. Avdekkingen Orkla har gjort er viktig for å fjerne de ulovlige produktene fra markedet.

Hva er fipronil og skadevirkninger?
Fipronil er et insektsmiddel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og forbudt å benytte på matproduserende dyr. World Health Organization (WHO) klassifiserer stoffet som moderat helsefarlig. Fipronil kan gi symptomer som irriterte øyne, hud, kvalme samt oppkast. Om man spiser egg over lang tid kan lever, nyrer og skjoldbruskkjertel påvirkes ifølge World Health Organization (WHO). Fipronil går ut av kroppen etter noen få dager. Om du har spist egg på utenlandsferie i sommer, vil inntaket være for lavt til at dette utgjør noen helserisiko ved et normalt kosthold.

Bilder

Orkla Foods trekker tilbake et parti med i alt 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av fipronil i produktene. Foto: Orkla Foods
Orkla Foods trekker tilbake et parti med i alt 16 forskjellige Idun dressinger etter spor av fipronil i produktene. Foto: Orkla Foods
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Listeriose-utbrudd: Mattilsynet gjentar råd til utsatte grupper9.1.2019 16:54Pressemelding

Folkehelseinstituttet har siden midten av november sett en økning i rapporterte tilfeller av personer smittet med bakterien Listeria monocytogenes. De fleste av pasientene har spist rakfisk før de ble syke, men det er for tidlig å konkludere om dette er kilden til utbruddet. Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom