FagforbundetFagforbundetFagforbundet

Oppdatert: Galt å outsource helseopplysninger om halve Norge

Del

Ved en inkurie er IKT Norge nevnt i i pressemeldingen om outsourscing av helseopplysninger. De har ikke uttalt seg om forholdet. Riktig versjon: NRK melder i dag at styret i Helse Sør-Øst om få dager kan si ja til en avtale som kan bety at helseopplysninger om mer enn halve Norges befolkning havner i utlandet. Helt feil mener Fagforbundet, NITO og EL og IT.

 – Grunnmuren innen IKT i helsevesenet står i fare for å outsources. Spesialisthelsetjenesten behandler svært sensitive data. Det er snakk om helseopplysninger for mer enn halve landets befolkning. Vi ser at flere norske selskaper velger å ta tilbake IKT-tjenestene igjen etter dårlige erfaringer med å outsource. Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Finanstilsynet er bekymret over at sensitive data kan utnyttes av ondsinnede aktører når utenlandske selskaper tar over en større del av driften, derfor bør styret utsette saken, sier nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

Finansavisen har anslått at kontrakten kan ha en verdi på 3-6 milliarder kroner i en syvårsperiode. Dersom ekstern partner velges, vil dette bli en av de største IKT-kontrakter til private aktører i Norden.

De ansattes alternative forslag til drift i egen regi viser at drift av Sykehuspartner kan gjøres innenfor allerede vedtatte økonomiske rammer, raskere, og med lavere risiko.

– Det er en stor risiko å outsource en så viktig samfunnsfunksjon sier Trond Markussen i NITO. Jeg forutsetter at data i seg selv ikke flyttes ut av landet, det må Helse Sørøst sikre. Å la ansatte i India jobbe på data lagret i Norge betyr mindre kontroll. Det å få kontroll over mennesker og hvem som har tilgang til disse dataene og serverne er mye vanskeligere når de sitter et annet sted.

– Dessuten øker risikoen for brudd på linjen. Hvis linjen brytes (og det kan skje) vil de som sitter i India ikke ha tilgang. Da blir helse-Norge stående stille fordi de ikke har tilgang sier Markussen.

En ekstern leverandør vil forutsette en grad av standardisering som ikke er tilstede i dag. Dette vil kunne medføre betydelige ekstrakostnader og mindre framtidig fleksibilitet overfor de enkelte helseforetakene.

– Utsetting av IT til Hewlett Packard eller CSC vil ikke bety bedre eller rimeligere IT-tjenester for helseforetakene. De ansatte i Sykehuspartner har en unik kompetanse på IT for helsevesenet som bør utvikles og satses på, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

Kontakter

Nestleder i Fagforbundet Sissel M. Skoghaug tlf: 488 82 407
Kommunikasjonssjef i EL&IT-forbundet Robert Kippe tlf 951 29 078
President i NITO, Trond Markussen tlf: 91359383

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med over 360 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg saker fra Fagforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom