Den Norske Opera & Ballett

Opera- og ballettsesongen 18/19

Del

Fra Norgespremieren på Benjamin Brittens Billy Budd til en ny Hamlet som dans og teater. Den Norske Opera & Balletts program for høsten 2018 og våren 2019 er klart.

Ballettsjef, Ingrid Lorentzen, sammen med operasjef, Annilese Miskimmon. Foto: Erik Berg.
Ballettsjef, Ingrid Lorentzen, sammen med operasjef, Annilese Miskimmon. Foto: Erik Berg.

– Jeg er stolt av å kunne presentere en sesong som viser at opera er for alle – og om alle!, sier operasjef Annilese Miskimmon, i forbindelse med at programmet for neste sesong ble offentliggjort i Den Norske Opera & Balletts jubileumsuke. Miskimmon ønsker at hennes første fulle operaprogram skal introdusere opera for enda flere.

Ingrid Lorentzen har vært ballettsjef siden 2012. Hun presenterer en sesong med stort spenn, der hun tar grep for å utlikne kjønnsforskjellene mellom dem som preger repertoaret: – Ballettsesongen spenner fra nyskapte verk i det helt store formatet til at vi avdekker nye lag av klassikere. De siste månedene har vært en oppvåkning i mange bransjer. Vårt svar er å snu speilet mot oss selv og endre repertoaret innenfra.  Neste sesong har vi en likevekt mellom mannlige og kvinnelige koreografer, sier Lorentzen. 

Operasesongen inneholder det storslåtte, som i Tsjajkovskijs Spar dame – en intens grøsser om spillegalskap i regiavArnaud Bernard – og Strauss' vakre Rosenkavaleren, iscenesatt av Sir David McVicar. På programmet finner vi også lett slapstick-humor i Donizettis Elskovsdrikken og svart komedie i Gianni Schicchi. Sistnevnte er en del av Puccinis trilogi Il trittico, der også Il tabarro og Suor Angelica inngår. I løpet av året presenteres alle disse tre timeslange verkene av regissør, scenograf og kostymedesigner Isabella Bywater. De som ønsker en kort og intens operaopplevelse, eller et første møte med sjangeren, kan oppleve den korte Suor Angelica alene, mens de to andre spilles sammen i én forestilling. Suor Angelica er en opera med bare kvinnestemmer, mens Billy Budd kun har menn på scenen. Benjamin Brittens opera har ikke vært satt opp tidligere i Norge. Annilese Miskimmon vil selv regissere dette mesterverket fra etterkrigstida om undertrykt begjær i et hardt maskulint miljø. Nasjonaloperaen vil fortsette å presentere sentrale verk fra norsk operahistorie, og framfører våren 2019 Edvard Fliflet Bræins Anne Pedersdotter i konsertversjon. I tillegg blir det gjensyn med Don Giovanni, Tryllefløyten og La Cenerentola. På scenen står Nasjonaloperaens solister sammen med norske og internasjonale sangere som Mari Eriksmoen, Adrian Angelico, Jaques Imbrailo, Nina Gravrok, John Relyea og Johannes Weisser. Les mer her: https://operaen.no/#forestillinger?&genreFilter=opera (scroll ned til august)

Ballettsesongen på Hovedscenen åpner med en urpremiere på The Hamlet Complex signert huskoreograf Alan Lucien Øyen. Dette blir en ny og storslått Hamlet med dans, teater og spektakulære scenebilder. En ny Vårofferet av Ina Christel Johannessen står også på programmet denne sesongen, når vi får oppleve noe av den beste musikken som er skrevet for dans, med Stravinskys Vårofferet og Ilduglen. De andre koreografene som skaper nytt for Nasjonalballetten, er Cina Espejord, Melissa Hough, Garrett Smith og Ingun Bjørnsgaard. En av forrige sesongs nye verker og største suksesser, Hedda Gabler, er tilbake på Hovedscenen. En annen Ibsen-ballett, Ghosts, fortsetter sin ferd rundt i verden, og nå er det Shanghai som står for tur. Kenneth MacMillans Manon er tilbake og publikum får oppleve Secus av Ohad Naharin, kjent som Mr. Gaga. Nasjonalballetten er Norges eneste klassiske ballettkompani, og den klassiske balletten preger sesongen. For første gang i Norge danses Kingdom of Shades fra La Bayadére, og Svanesjøen, Nøtteknekkeren og Balanchines Symphony in C er tilbake. I sentrum for alt står Nasjonalballettens dansere. Kompaniet for unge dansere, Nasjonalballetten UNG, går sammen med Nasjonaloperaens solistpraktikanter om Henry Purcells Dido og Aeneas, med regi og koreografi av Andreas Heise. Andre nyvinninger og flere gjestespill står også på programmet. Les mer her: https://operaen.no/#forestillinger?&genreFilter=ballett (scroll ned til august).

Operaorkestret vil denne sesongen ha konserter med musikere som pianisten Joseph Moog og Nasjonaloperaens solist Tone Kummervold. Dirigentene Cristian Măcelaru, Erik Nielsen og Constantin Trinks dirigerer orkestret i verker som spenner fra Griegs klaverkonsert i a-moll til Mahlers 3. symfoni og Bruckners 8. symfoni. Musikerne blir dessuten også denne sesongen å oppleve i mer intimt format i lørdagsserien på Scene 2. Foruten Operaorkestrets opptredenerblir det solokonserter med musikere som kontratenoren Philippe Jaroussky, pianisten Grigory Sokolov, barytonen Peter Mattei, sopranen Karita Mattila, samt Leif Ove Andsnes og Truls Mørk – for å nevne noen. Les mer om konsertrepertoaret her: https://operaen.no/#forestillinger?&genreFilter=konsert (scroll ned til august)

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Lene Jacobsen: lj@operaen.no / 47915232

Bilder

Ballettsjef, Ingrid Lorentzen, sammen med operasjef, Annilese Miskimmon. Foto: Erik Berg.
Ballettsjef, Ingrid Lorentzen, sammen med operasjef, Annilese Miskimmon. Foto: Erik Berg.
Last ned bilde
Operaen i Oslo. Foto: Erik Berg.
Operaen i Oslo. Foto: Erik Berg.
Last ned bilde

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom