NTNU samfunnsforskning

Ønsker mer fleksible ordninger mellom NAV og arbeidsgiverne

Del

- Mer fleksible ordninger mellom NAV og arbeidsgiverne kan sysselsette flere funksjonshemmede, mener forsker og direktør Jan Tøssebro ved NTNU Samfunnsforskning.

Forsker og direktør ved NTNU Samfunnsforskning Jan Tøssebro.
Forsker og direktør ved NTNU Samfunnsforskning Jan Tøssebro.

Adresseavisen (plussak på nett) skriver 6. september om at Norge ligger midt på treet av OECD-landene for å få funksjonshemmede sysselsatt. Dette karakteriserer Tøssebro som "en politisk nøtt".

- Vi har ekstremt gode tiltak og høy sysselsetting. Men tall fra OECD viser at vi er midt på treet for å få funksjonshemmede sysselsatt, og bak land som Sverige, Island og Finland, påpeker forskeren.

Han avviser at gode trygdeordninger spiller inn.

- Ungdom vil jobbe, og godene er omtrent som i Sverige. De eneste studiene som viser at gode ordninger fører til at folk faller ut av arbeid, gjelder de som er pluss 55 år, og særlig AFP. Derfor kan det være noe med holdningene til bedrifter, at andelen som krever at du må yte 110 prosent er for stor. Eller at det har noe med næringsstrukturen i Norge å gjøre, jeg vet ikke. Men det er rart at vi kommer så svakt ut, sier Tøssebro til Adresseavisen.

Han synes også at det er altfor stille blant politikerne rundt problemstillingen.


- Så hva kan gjøres?

- Mer fleksible ordninger mellom NAV og arbeidsgiverne kan hjelpe på. Arbeidsgivere jeg snakker med påpeker at det må være lønnsomt å ansette arbeidskraft.

For selv om IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv) er et viktig tiltak, så er ikke det nok i seg selv.

Nøkkelord

Kontakter

Jan Tøssebro | Tlf: 909 54 123 | E-post: jan.tossebro@samfunn.ntnu.no

Bilder

Forsker og direktør ved NTNU Samfunnsforskning Jan Tøssebro.
Forsker og direktør ved NTNU Samfunnsforskning Jan Tøssebro.
Last ned bilde

Lenker

Om NTNU samfunnsforskning

NTNU samfunnsforskning
NTNU samfunnsforskning
Dragvoll Allé 38 B
7491 Trondheim

73 82 10 00http://www.samforsk.no

NTNU Samfunnsforskning er et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning.

Størstedelen av aktiviteten berører velferdspolitiske tema, barns oppvekst, psykisk helse og spørsmål relatert til organisasjons- og næringsutvikling. Forskningsinstituttet arbeider i nært samvirke med fagmiljøer ved NTNU og holder hus like ved universitetets campus på Dragvoll i Trondheim.

Følg saker fra NTNU samfunnsforskning

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NTNU samfunnsforskning på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NTNU samfunnsforskning

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom