Norsk Folkehjelp

Oljefondet investerer milliarder i okkupasjonen

Del

Ny rapport viser at Oljefondet investerer milliarder av euro i selskaper som bidrar til okkupasjonen av Palestina. – Helt uakseptabelt, mener Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) er tungt investert i okkupasjonen av Palestina, viser en ny rapport fra det uavhengige media- og forskningssenteret Danwatch som har sett på de fem største europeiske pensjonsfondene. Oljefondet investerer 5,2 milliarder euro i 35 av de 36 selskaper som har virksomhet i ulovlige bosettinger, blant annet fem israelske banker som finansierer ulovlig bosettingsbygging.

– Bosettingene er ulovlige, skader palestinere og undergraver muligheten for en fredelig løsning. Oljefondet er verst i klassen av de fem største europeiske pensjonsfondene når det gjelder investeringer som støtter opp om bosettingene på palestinsk land. Vi kan ikke ha det slik at norske folks sparepenger bidrar til undertrykking og okkupasjon, sier Kathrine Raadim, leder for utlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp

FNs sikkerhetsråd slo fast før jul at bosettingene Israel bygger på palestinsk land er ulovlige. Etter vedtaket har den israelske regjeringen godkjent bygging av tusener av nye enheter på okkupert land på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

I Danmark har Danwatch sine avsløringer om det danske pensjonsfondet ført til at opposisjonspartiene har bedt om en debatt i parlamentet med utenriksministeren og finansminister. De vil diskutere hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe pensjonsfond og kommuner med å leve opp til sine internasjonale forpliktelser.

– Regjeringen jobber for en tostatsløsning. Samtidig investerer Oljefondet i israelske banker som finansierer ulovlige bosettinger, og undergraver muligheten for en bærekraftig palestinsk stat. Norske stortingsrepresentanter bør kreve at Finansministeren rydder opp, sier Stein Guldbrandsen, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet.

For ytterligere kommentarer, kontakt:

Kathrine Raadim, tlf 911 31 844

Stein Guldbrandsen, tlf 913 90 717

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom