FINN.no

Økende pessimisme blant norske arbeidstakere

Del

Andelen pessimister blant norske arbeidstakere har økt betydelig de siste 12 månedene. Hver femte nordmann tror arbeidsledigheten vil øke betydelig i løpet av 2016.


Mer enn dobbelt så mange nordmenn tror ledigheten vil øke betydelig, sammenlignet med i 2015. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av FINN jobb.

Færre stillinger øker usikkerheten
I 2014 var det kun fire prosent som trodde arbeidsledigheten ville øke betydelig det neste året, mens det i 2015 var åtte prosent som trodde det samme. I FINN jobbs undersøkelse for 2016, er imidlertid pessimismen steget betraktelig, med hele 20 prosent som forventer betydelig økning i arbeidsledigheten.

- Pessimismen korresponderer med trafikken vi ser til FINN jobb-sidene. Det er færre ledige stillinger sammenlignet med samme periode i fjor, samtidig som det er flere nordmenn som orienterer seg i arbeidsmarkedet. Det tyder på uro blant arbeidstakere, sier jobbanalytiker og produktdirektør i FINN jobb, Fredrik Schjold.

Pessimistiske seniorer
Totalt er det 76 prosent av respondentene som tror at arbeidsledigheten vil øke i løpet av det neste året, mens bare 16 prosent mener arbeidsmarkedet vil være uendret eller synke noe. For to år siden var det en helt annen optimisme å se i markedet, da mente 42 prosent at ledigheten ville øke, mens 46 prosent mente den ville forbli uendret eller synke.

Det er de eldste arbeidstakerne som er mest pessimistiske. 85 prosent av respondentene i aldersgruppen 50 – 60 år tror arbeidsledigheten vil øke i løpet av 2016, mens blant de yngste respondentene i aldersgruppen 15 – 25 år er det 57 prosent som tror på økende ledighet.

Flere vil bli i offentlig sektor
- Arbeidsmarkedet har hatt en voldsom dreining bare det siste året, og flere er trygghetssøkende ved valg av arbeidsplass. Det kan vi blant annet se ved at interessen for å skifte sektor synker blant offentlige ansatte, mens den øker blant arbeidstakere i privat sektor, sier Schjold.

Ifølge FINN jobbs undersøkelse kan 51 prosent av de ansatte i privat sektor være interessert i å bytte jobb til offentlig sektor, mens 35 prosent av arbeidstakerne i offentlig sektor kan være interessert i å jobbe i privat sektor.

- Det har skjedd en holdningsendring i offentlig sektor de siste tre årene. Tilbake i 2013 var det langt flere i offentlig sektor som ble attrahert av privat sektor, men dette har fått en bråstans de siste par årene. Nå fremstår nok offentlig sektor som langt tryggere, i en tid hvor mange opplever arbeidsmarkedet som uforutsigbart, sier Schjold.

For ytterligere informasjon,
kontakt PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, Kristine Eia Kirkholm: kristine.eia.kirkholm@finn.no eller 932 47 875.

Nøkkelord

Bilder

Last ned bilde
Fredrik Schjold, produktdirektør for FINN jobb
Fredrik Schjold, produktdirektør for FINN jobb
Last ned bilde

Dokumenter

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge hytta di, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du skal fly billigst mulig til Praha, når dere er enige om at dere trenger en større bil, når du er moden for et karriereskifte og for mange andre anledninger.

FINN er Norges største markedsplass. Skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN.no stedet.

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN.no - og litt om hva vi driver med så besøk oss gjerne på http://hjemmehos.finn.no

Følg saker fra FINN.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom