Nærings- og fiskeridepartementet

Nytt verktøy mot ulovlig fiske

Del

FNs Matvareorganisasjon FAO har vedtatt globale retningslinjer for fangstsertifikat. Retningslinjene er et nytt verktøy i den globale kampen mot ulovlig fiske. Målet er å hindre at ulovlig fanget fisk blir omsatt på det internasjonale markedet.

- Som en av verdens største sjømatnasjoner så er kampen mot ulovlig fiske spesielt viktig for Norge, og nå begynner resten av verden å følge etter. For Norge har det vært viktig at krav om fangtsertifikater ikke skal hindre handel med lovlig og bærekraftig fanget fisk, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Fangstsertifikater brukes i dag av store sjømatimportører, som for eksempel EU, for å sikre at importert sjømat stammer fra lovlig fanget fisk. Det er viktig at fangstsertifikater er enkle, tydelige og transparente, et fangstsertifikat skal ikke skape unødvendige handelsbarrierer.

- Nye, internasjonale verktøy gjør oss bedre rustet til å forhindre at ulovlig fanget fisk slipper inn på markedene. Ulovlig fanget fisk er en trussel mot bærekraftig fiskeri, men det er også et problem for alle som fisker lovlig, for fisken selges på de samme markedene, sier fiskeriminister Sandberg.

Arbeidet med de frivillige retningslinjene ble først initiert av Norge i 2012, forankret i FNs fiskeriresolusjon i 2013, og fastsatt på FAOs konferanse 3.-7. juli 2017 i Roma. 

Retningslinjene finnes her: http://www.fao.org/3/a-mt442e.pdf

Nøkkelord

Kontakter

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom