Matmerk

Nyskapende produkt av skreirogn fikk heder og ære

Del

Bottarga Borealis er noe helt nytt, rogn fra skrei som saltes og tørkes på hjell. Det gjør det absolutt kvalifisert til Spesialitetsmerket for utvalgt lokalmat, sa Marit Strand, Fagsjef i Matmerk da hun delte ut beviset for at produktet er tatt opp i den offisielle lokalmatmerkeordningen "Spesialitet"

F.v Marit Strand fra Matmerk og Jonas Juselius fra Hrogn AS. Foto: Matmerk
F.v Marit Strand fra Matmerk og Jonas Juselius fra Hrogn AS. Foto: Matmerk

Bottarga Borealis ble tildelt Spesialitetsmerket for utvalgt lokalmat under åpningen av matfestivalen SMAK, i Tromsø. Produsent er Tromsøselskapet Hrogn AS og produksjonen foregår i Kvaløyvågen i Troms.


- Vi er veldig glade for å få tildelt Spesialitetsmerket! Vi er en ung bedrift som har et nyskapende produkt som er lite kjent i Norge. Spesialitetsmerket er meget viktig for oss i vår profilering og merkevarebygging, både i Norge og internasjonalt. Som nykommer på markedet bidrar merket med å legitimere og skape tillit til kvaliteten på produktet. Merket har derfor stor verdi for oss, sier Jonas Juselius fra Hrogn AS.

- Dette er et fantastisk produkt, fortsetter han; Bottarga er saltet og tørket fiskerogn. Det er et tradisjonelt produkt, som har blitt produsert og brukt i hele Middelhavsregionen i hundretalls år. I Norge og Nord-Europa er bottarga et relativt ukjent produkt. Bottarga Borealis, er produsert av rogn fra skrei, som blir saltet og tørket på hjell på tradisjonelt vis. Bruken av skrei og den lange modningstiden, utendørs i det kalde nordnorske klimaet, gjør produktet helt unikt, avslutter Juselius

Nordnorsk delikatesse
Bottarga er en nordnorsk delikatesse laget av saltet og hjelltørket skreirogn. Produktet lages av rogn fra fersk, linefanget skrei. Rognen bearbeides videre manuelt før den henges på en tradisjonell tørkehjell fra. Tørkeperioden foregår fra januar til april. Matmerks Fagjury som vurderte smaken var begeistret og la vekt på at Bottarga Borealis dufter friskt av sjø og er kompleks aromatisk og meget smaksrik.

Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.

Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

F.v Marit Strand fra Matmerk og Jonas Juselius fra Hrogn AS. Foto: Matmerk
F.v Marit Strand fra Matmerk og Jonas Juselius fra Hrogn AS. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Tørket og saltet rogn brukes blant annet på pasta. Omtrent som revet parmesan. Foto: Matmerk
Tørket og saltet rogn brukes blant annet på pasta. Omtrent som revet parmesan. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Bottarga Borealis, tørket og saltet skreirogn.Foto: Lisa Westgård
Bottarga Borealis, tørket og saltet skreirogn.Foto: Lisa Westgård
Last ned bilde

Lenker

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom