Nyskapende produkt av skreirogn fikk heder og ære
Bottarga Borealis ble tildelt Spesialitetsmerket for utvalgt lokalmat under åpningen av matfestivalen SMAK, i Tromsø. Produsent er Tromsøselskapet Hrogn AS og produksjonen foregår i Kvaløyvågen i Troms.
- Vi er veldig glade for å få tildelt Spesialitetsmerket! Vi er en ung bedrift som har et nyskapende produkt som er lite kjent i Norge. Spesialitetsmerket er meget viktig for oss i vår profilering og merkevarebygging, både i Norge og internasjonalt. Som nykommer på markedet bidrar merket med å legitimere og skape tillit til kvaliteten på produktet. Merket har derfor stor verdi for oss, sier Jonas Juselius fra Hrogn AS.
- Dette er et fantastisk produkt, fortsetter han; Bottarga er saltet og tørket fiskerogn. Det er et tradisjonelt produkt, som har blitt produsert og brukt i hele Middelhavsregionen i hundretalls år. I Norge og Nord-Europa er bottarga et relativt ukjent produkt. Bottarga Borealis, er produsert av rogn fra skrei, som blir saltet og tørket på hjell på tradisjonelt vis. Bruken av skrei og den lange modningstiden, utendørs i det kalde nordnorske klimaet, gjør produktet helt unikt, avslutter Juselius
Nordnorsk delikatesse
Bottarga er en nordnorsk delikatesse laget av saltet og hjelltørket skreirogn. Produktet lages av rogn fra fersk, linefanget skrei. Rognen bearbeides videre manuelt før den henges på en tradisjonell tørkehjell fra. Tørkeperioden foregår fra januar til april. Matmerks Fagjury som vurderte smaken var begeistret og la vekt på at Bottarga Borealis dufter friskt av sjø og er kompleks aromatisk og meget smaksrik.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.
Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom