Nye satsinger på matforskningsfabrikken
Matpiloten, som er det offisielle navnet på forskningsanleggene, er arena for forskning, innovasjon, produktutvikling, kurs, nettverk og undervisning.
– Vi er virkelige glade over beskjeden om at Matpiloten på Campus Ås har fått finansiering til en helt nødvendig oppgradering. Dette setter oss i stand til å forske og undervise på fremtidens løsninger for produksjon av bærekraftig og trygg mat som smaker godt, sier Siv Skeie, professor ved NMBU.
Store endringer
– Matproduksjonen og de andre leddene i matsystemet står overfor store endringer fremover, og denne bevilgningen gjør det mulig for oss å oppgradere anleggene vår slik at vi fortsatt kan være i førersetet, utdyper Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat i Nofima.
Hun trekker frem forskningen for å finne alternativ til soya som kan dyrkes i Norge. Plantebasert kost øker i popularitet, og med disse midlene kan vi kan nå oppgradere med ny teknologi for produksjon av innovative og bærekraftige proteinrike plantebaserte produkter.
Realistisk forskning
Matpiloten består av en rekke prosesshaller der forskere og bedrifter kan teste ut blant annet ny teknologi og emballasjematerialer og nye kombinasjoner av råvarer.
Blant disse er Patogen Pilothall. Her studerer forskere livsfarlige bakterier som Listeria monocytogenes og E.coli (EHEC) i et realistisk produksjonsmiljø, for å forebygge alvorlige matforgiftninger. Med de nye bevilgningene kan vi investere i nytt utstyr som gjør oss rustet til å møte fremtidige mattrygghetsutfordringer.
– Prosesshallene gir oss en bred og unik plattform for forskningsprosjekt og produktutvikling. De bidrar til at vi kan tilby matprodusenter i alle ledd i verdikjeden skreddersydde løsninger ut fra deres behov, avslutter Helga Næs.
Fakta om matpiloten
NMBU huser meieri, bryggeri og bioraffineri.
Prosesshallene hos Nofima omfatter bakeri, kjøtthall, pakkehall, Patogen prosesshall, vegetabilhall og fiskehall.
Nøkkelord
Kontakter
Helga Næs, Forskningssjef Tlf.: +47 915 94 673 helga.naes@nofima.no
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom