Standard Norge

Nye internasjonale standarder for styring og ledelse

Del

Verden er i endring, det samme er de rammebetingelsene norske ledere må forholde seg til. Det er ingen lett oppgave å manøvrere virksomheten i et landskap preget av globalisering, klimatrusler, digital sårbarhet og stadig mer krevende kunder. De internasjonale standardene ISO 9001 og ISO 14001 for henholdsvis kvalitets- og miljøledelse er nå kommet i helt nye utgaver, og er skreddersydd for å møte de endrede rammebetingelsene.

Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

14. oktober på selveste Verdens Standardiseringsdag ble de nye versjonene lansert i en fullsatt Victoria kino i Oslo.

De omstillingene vi nå står overfor, er utfordrende på alle nivåer i virksomheten, og særlig for toppledelsen som trenger gode styrings- og planverktøy for å nå sine mål.

- Standarder er viktige for næringslivet. De bidrar til å forenkle hverdagen, og gjør det mulig å sikre kvalitet på kryss av bransjer og landegrenser. Derfor støtter regjeringen den viktige jobben Standard Norge gjør, sier næringsminister Monica Mæland.

Standardene ISO 9001 og ISO 14001 har vært dominerende på sine områder siden 1990-tallet og handler om hvordan man skal bygge opp gode ledelsessystemer. I dag er 1,4 millioner virksomheter sertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 verden over, og bruken er økende. 324 000 virksomheter er sertifisert etter miljøstandarden ISO 14001. I tillegg er det en lang rekke virksomheter som bruker standardene i sitt ledelsessystem uten å sertifisere seg.

- Rundt 120 land og 30 000 eksperter har gitt sine kommentarer til nye standarder, deriblant Norge gjennom Standard Norge. Standardene representerer den beste kunnskapen innenfor kvalitets- og miljøledelse internasjonalt, kunnskap som blir etterspurt av flere og flere kunder verden over, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

ISO 9001 og ISO 14001 kan brukes av alle typer virksomheter - private og offentlige, store og små, tjenesteytende næringer og industribedrifter.

Standarder bidrar til økt verdiskapning

Det er den britiske standardiseringsorganisasjonen BSI som har ledet arbeidet med de nye standardene, ISO 9001 og ISO 14001. Deres undersøkelse «The Economic Contribution of Standards to the UK Economy» fra juni i år viser at standarder bidrar betydelig til vekst i økonomien:

  • Standarder bidrar £ 8.2 milliarder til den britiske økonomien
  • 37,4 % av produktivitetsvekst i Storbritannia kan tilskrives standarder
  • 28,4% av årlig BNP-veksten i britisk BNP kan tilskrives standarder (tilsvarer £ 8.2 milliarder)
  • Av den britiske eksporten per år kan £ 6.1 milliarder tilskrives standarder

I en Opinions-undersøkelse gjennomført av Standard Norge blant 200 norske ledere svarer de fleste at det å jobbe med og etter standarder er nødvendig og viktig. To av tre ledere er dessuten enige i at uten standarder vil grunnlaget for innovasjon og økt verdiskapning være svakere.

Mer informasjon

Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus, tlf. 470 15 702.

Kommunikasjonssjef i Standard Norge, Marit Sæter, 970 27 956.

Pressevakten i Nærings- og fiskeridepartementet, tlf 902 51 303, epost: media@nfd.dep.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Standard Norge

Standard Norge
Standard Norge
Mustads vei 1
0283 Oslo

+47 67 83 86 00http://www.standard.no
Standard Norge er en privat og uavhengig medlemsorganisasjon som har enerett på å utgi Norsk Standard. Standard Norge er det norske medlemmet i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Organisasjonen utvikler standarder innenfor de fleste bransjer og samfunnsområder i tett samarbeid med interessentene. Standard Norge holder til på Lilleaker i Oslo og har 65 ansatte. Rundt 2000 eksperter er tilknyttet virksomheten gjennom sitt engasjement i nasjonal og/eller internasjonal standardisering.

Følg saker fra Standard Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Standard Norge

Velkommen til lansering av verdens første internasjonale standard for arbeidsmiljø!5.4.2018 14:16Pressemelding

Ansatte og arbeidsgiver deler et felles mål: Ingen skal bli skadet eller syk av jobben. Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgivere jobber systematisk med helse, miljø og sikkerhet i samarbeid med sine ansatte. Den nye internasjonale standarden for arbeidsmiljø kan bidra til et trygt og sunt arbeidsmiljø gjennom systematisk forebygging og kontinuerlig forbedring av HMS-innsatsen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom