Økologisk Norge

Ny undersøkelse blant øko-bevisste forbrukere: Velger heller økologisk enn kortreist frukt

Del
- Resultatet av det er økt import av økomat, sier daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, som etterlyser større utvalg av norskproduserte økomatvarer i butikkene.
Daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, oppfordrer forbrukere til å spørre etter økologiske varer når de handler dagligvarer.
Daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, oppfordrer forbrukere til å spørre etter økologiske varer når de handler dagligvarer.

En ny undersøkelse gjennomført av Økologisk Norge viser at det er viktigere for øko-bevisste forbrukere at frukt og grønnsaker er økologiske enn at de er produsert i Norge.

3099 mennesker har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i august 2019, og 98 prosent av disse oppgir at de er interessert i økologisk mat. På spørsmål om hva de helst velger, svarer:

  • 44 prosent at de velger økologisk frukt og grønt når de finner det i butikken, uavhengig av produksjonsland
  • 35 prosent at det er viktigere at frukt og grønt er norskprodusert enn at det er økologisk

Oppfordrer forbrukerne til å etterspørre mer økologisk
Over halvparten, 64 prosent, oppgir at de alltid sjekker hvilket land varen de kjøper kommer fra.

 - Økologisk Norge jobber for at forbrukerne skal få et bredt utvalg av norskproduserte økomatvarer i butikk og at de skal være tilgjengelig uavhengig av hvor du bor. Det er formålet med vår kampanje Spis og spør økologisk, sier daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg.

Han mener undersøkelsen viser at dette ikke er tilfelle i dag.

- Regjering og stortingsflertallet har sagt at norske bønder skal produsere den økomaten forbrukerne etterspør. Bøndene er klare og vil levere, men produktene når ikke fram til forbruker i butikk. Resultatet av det er økt import av økomat, sier Solberg.

I en annen undersøkelse Matmerk gjennomførte i 2017 kom det frem at hvorvidt maten også er produsert i Norge er mindre viktig ved valg av økologisk mat desto mer urbant man bor. Blant respondentene fra Oslo var det da kun 8 prosent som mente det var helt avgjørende at økologisk mat også var norsk, mot 20 prosent av de som bodde på tettsteder.

Finner mest hos Meny og minst hos Bunnpris
I den ferske undersøkelsen fra Økologisk Norge blir Meny trukket frem som enkeltbutikken der respondentene mener de oftest får tak i økologiske varer, tett etterfulgt av Coop Mega og Coop Obs.

Når det gjelder utvalget av varer topper egg (60 prosent) og melk (45 prosent) listen over produkter forbrukerne alltid finner økologiske varianter av, mens kjøttprodukter og fisk sjelden finnes. 50 prosent oppgir at de aldri finner økologiske produkter i butikken de oftest handler i.

De tre økologiske produktkategoriene som respondentene savner mest er: kjøtt (22 prosent), grønnsaker (19 prosent) og pålegg (17 prosent).

Nøkkelord

Kontakter

Børre Solberg
Daglig leder i Økologisk Norge
Epost: borre@okologisknorge.no
Mobil: 412 19 505

Bilder

Daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, oppfordrer forbrukere til å spørre etter økologiske varer når de handler dagligvarer.
Daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, oppfordrer forbrukere til å spørre etter økologiske varer når de handler dagligvarer.
Last ned bilde

Om Økologisk Norge

Økologisk Norge
Økologisk Norge
Engebrets vei 3
0275 Oslo

24 12 41 00https://okologisknorge.no/

Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon som samler både bønder, bedrifter og vanlige forbrukere med interesse for økologisk mat og produkter, økologisk landbruk, miljø og helse.

Følg pressemeldinger fra Økologisk Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Økologisk Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye