Cognita AS

Ny teknologi bidrar til aktivitet og deltagelse for utviklingshemmede

Del

Velferdsteknologi i Norge handler hovedsakelig om å flytte info om brukeren til støttepersonale. Nå skal ny teknologi sørge for å gi info til brukeren for å oppnå selvstendighet og mestring for å delta i samfunnet og ta en større del i eget liv.

Foto: IBG Pro React
Foto: IBG Pro React

Velferdsteknologi er et etablert begrep i Norge og kommunene ruster seg for pågang av
pleietrengende i årene som kommer. Fokus hos mange er IT-systemer, alarmberedskap og medisinsk avstandsoppfølging for å holde oversikt over beboerne som er pleietrengende. Men et lite norsk firma lansert nå et dansk system, IBG, som sørger for at brukeren er i fokus og får mulighet til å ta mer kontroll over sitt eget liv og oppnå egenmestring.

Mestringsteknologi

- Vi kaller det mestringsteknologi, sier daglig leder i Cognita, Hilde Falck-Andersen.

Med IBG blir moderne teknologi tilgjengelig for brukeren og sørger for at brukeren selv tar aktive valg i eget liv: hvilke aktiviteter han eller hun vil være med på, hvilke måltider de skal spise og oversikt over hvem som er tilgjengelig av hjelpepersonale, og mye annet. I motsetning til at helsepersonell tar disse valgene for dem.

Å kunne gi brukeren denne muligheten vil inspirere til egenutvikling, selvstendighet og mestring. På denne måten kan flere klare seg mer på egenhånd og få hjelp via noen få tastetrykk eller en videosamtale.

Innovasjon fra Danmark

Da danskene tok for seg velferdsteknologi noen år tilbake, spurte de kommunene sine hva det viktigste er for å lykkes med velferdsteknologi. Svaret var entydig: at brukerens behov blir ivaretatt. På bakgrunn av dette har det danske firmaet ProReact utviklet IBG (Interaktiv beboer guide).

«IBG ble til da vi innså at det ikke fantes noen skreddersydde løsninger for mennesker med kognitive utfordringer. De kunne ikke selv hente ut informasjon og kommnunisere. Videre var det heller ingen løsninger som var samlet i ett brukergrensesnitt. Vi utviklet derfor vår egen interaktive oppslagstavle som ble testet i boliger i samarbeide med beboerne, og som fort viste seg å skape stor verdi for beboere og personale»
Jeppe Slot Stauning, Daglig leder IBG Danmark

IBG

IBG er laget for bofelleskap, botilbud og avdelinger for personer med kognitiv svikt, utviklingsvansker eller med spesielle behov for oppfølging.

IBG er et effektivt og trygt informasjonsystem for beboere, personale og pårørende. Formålet med systemet er å sørge for aktiv deltagelse for beboerne, forenkle samhandling og effektivisere administrasjon.

Behovet for et system
Cognita har utviklet personlige hjelpemidler siden 1985 og har erfart hvor viktig det er å involvere støttepersoner og pårørende i et system for å få optimal utbytte av hjelpemiddelet. Det er nettopp dette IBG gjør - sørger for selvstendighet og mestring for brukeren, forenkler administrasjon for støttepersoner og gir pårørende en kanal for deltagelse og engasjement.

Signo Vivo

1. mars 2019 ble IBG lansert for første gang i Norge, hos Signo Vivo i Andebu. Miljøterapeut Annicken Lauritzen (32) er prosjektleder. Hun er førskolelærer med tilleggsutdanning i helse- og velferdsteknologi.

De interaktive storskjermene er montert i 5 av bofellesskapene til Signo Vivo. Signo Grantoppen, som er en avdeling for tilrettelagt arbeid, har i tillegg to skjermer. Denne fordelingen sørger for relevant informasjon både hjemme og på jobb.
– Dette skal bli veldig bra for brukerne våre. De blir også mindre avhengig av personalet når de får informasjonen direkte via IBG, forteller Lauritzen. Hun legger til: Jeg gleder meg til å se hvilke resultater dette kommunikasjonshjelpemiddelet gir, og jeg forventer positive brukeropplevelser.

Cognita AS

Cognita har utviklet hjelpemidler for personer med kognitiv svikt siden 1985. Det var foreldrene til daglig leder Hilde som startet i 1985 for å løse utfordringen med å betjene de nyinnførte tastafonene.

• Utvikler og videreforhandler hjelpemidler og velferdsteknologi i Norge.
• 8 ansatte fordelt på to kontorer i Oslo og Gjerstad.
• Lanseringen av IBG er et ledd i satsningen på velferdsteknologi i Norge
www.cognita.no


For mer informasjon, ta kontakt med:
Hilde Falck-Andersen
Daglig leder i Cognita AS
Telefon: 95332569
e-post: hilde@cognita.no

Bilder

Foto: IBG Pro React
Foto: IBG Pro React
Last ned bilde

Om Cognita AS

Cognita AS
Cognita AS
Oscars gate 92
0256 Oslo

22 12 14 50https://cognita.no

Følg saker fra Cognita AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Cognita AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.