Ny rapport fastslår at fullkorn beskytter mot tarmkreft
WCRFs tredje rapport om livsstilsfaktorer og risiko for ulike kreftformer ble publisert i dag 24. mai 2018. Den fastslår at fullkorn, frukt, grønnsaker og bønner forebygger ulike former for kreft. WCFR anbefaler derfor at man spiser mer av disse i vårt daglige kosthold.

Rapporten tar for seg 17 ulike kreftformer og hvordan kosthold, kroppsvekt og fysisk aktivitet påvirker risiko for disse. WCRF kommer med 10 råd for kreftforebygging, og disse er i stor grad tilsvarende rådene de ga i 2007.
Overvekt/fedme er knyttet til 12 kreftformer. Etter røyking er det å ha en normal kroppsvekt den viktigste enkeltfaktoren i å forebygge kreft. Dette er derfor ett av de konkrete rådene. Flere av de andre rådene omhandler dessuten å forebygge vektøkning.
Forskningen viser at
- Fullkorn beskytter mot tarmkreft.
- Kostfiber beskytter mot tarmkreft og vektøkning.
- Frukt og grønnsaker ser ut til å beskytte mot flere former for kreft. Selv om evidensen er begrenset, så er mønsteret for sammenheng og den direkte effekten konsistent.
- Fullkorn, frukt, grønnsaker og bønner er deler av kosthold som er forbundet med lavere risiko for kreft, andre ikke-smittsomme sykdommer og overvekt.
WCRF anbefaler et kosthold rikt på fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner
Gjør fullkorn, grønnsaker (ikke-stivelsesrike typer), frukt og belgvekster til en stor del av ditt vanlige, daglige kosthold:
- Ha et kosthold som gir minst 30 g fiber daglig fra matvarer
- Velg matvarer som inneholder fullkorn, grønnsaker, frukt og belgvekster i de fleste måltider
- Spis et kosthold med et høyt innhold av alle typer vegetabilske matvarer, inkludert minst fem porsjoner av ulike grønnsaker og frukt hver dag
Kort om WCFR
World Cancer Research Fund (WCRF) er et nettverk av frivillige organisasjoner som jobber internasjonalt med forebygging av kreftformer hvor livsstilsfaktorer kan bidra til å påvirke risiko.
WCRFs arbeid blir tillagt stor betydning i det helsefremmende arbeidet både nasjonalt og internasjonalt. Norske helsemyndigheter har for eksempel vektlagt rapporten fra 2007 i utarbeidelsen av dagens gjeldende kostråd.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn
En dagsmeny for fremtiden17.1.2019 12:05:35 | Pressemelding
Dobbelt så mye grønt i kosten? Ikke så vanskelig når "grønt" inkluderer kornbasert mat. Her er en dagsmeny for fremtiden!
Lefsebaking er god demensomsorg19.12.2018 11:28:04 | Pressemelding
Hjemmelagde julekaker har de fleste av oss et nært forhold til. Duften og smaken av julebakst vekker minner fra tidligere julefeiringer – og bakekunnskap. Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul. Interessen for baking av lefser og flatbrød har de siste årene også vært stigende blant dagens unge.
7 slag havre til jul14.12.2018 09:20:44 | Pressemelding
Havre gir bakverk med god smak og er sunt - bra for hjertet, bra for magen og bra for blodsukkernivået. Fra middelalderen til 2 verdenskrig var faktisk havre det viktigste kornslaget i Norge. I dag er det dessverre ikke like mye brukt. Det er synd gitt havrens gode egenskaper. Og både idrettsfolk og kokker har fått øynene opp for havrens ulike kvaliteter. Nå er det snart jul og da kan du også prøve ut havre. Bak gjerne våre 7 «slag» med havre og kombiner smak og nytte.
Det du trenger om julebakst – lett tilgjengelig, variert og gratis30.11.2018 15:19:23 | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn har et stort og rikt innholdsbibliotek om julebakst - til fri av benyttelse for redaksjonell bruk. Vi har de tradisjonelle julekakene, de eksotiske julekakene, de enkle julekakene, de imponerende julekakene, ja gode oppskrifter på de fleste av julens kaker og brød.
Overrask far med hjemmebakt til frokosten9.11.2018 08:09:00 | Pressemelding
Søndag 11. november er det farsdag. Visste du forresten at farsdagen nesten ble innført som et tilsvar på morsdagen? Og at den moderne utgaven av farsdagen har sitt utspring i USA?
Ta et brøddøgn i uka!9.10.2018 08:00:00 | Pressemelding
Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning. – Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom