Ny rapport fastslår at fullkorn beskytter mot tarmkreft
Rapporten tar for seg 17 ulike kreftformer og hvordan kosthold, kroppsvekt og fysisk aktivitet påvirker risiko for disse. WCRF kommer med 10 råd for kreftforebygging, og disse er i stor grad tilsvarende rådene de ga i 2007.
Overvekt/fedme er knyttet til 12 kreftformer. Etter røyking er det å ha en normal kroppsvekt den viktigste enkeltfaktoren i å forebygge kreft. Dette er derfor ett av de konkrete rådene. Flere av de andre rådene omhandler dessuten å forebygge vektøkning.
Forskningen viser at
- Fullkorn beskytter mot tarmkreft.
- Kostfiber beskytter mot tarmkreft og vektøkning.
- Frukt og grønnsaker ser ut til å beskytte mot flere former for kreft. Selv om evidensen er begrenset, så er mønsteret for sammenheng og den direkte effekten konsistent.
- Fullkorn, frukt, grønnsaker og bønner er deler av kosthold som er forbundet med lavere risiko for kreft, andre ikke-smittsomme sykdommer og overvekt.
WCRF anbefaler et kosthold rikt på fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner
Gjør fullkorn, grønnsaker (ikke-stivelsesrike typer), frukt og belgvekster til en stor del av ditt vanlige, daglige kosthold:
- Ha et kosthold som gir minst 30 g fiber daglig fra matvarer
- Velg matvarer som inneholder fullkorn, grønnsaker, frukt og belgvekster i de fleste måltider
- Spis et kosthold med et høyt innhold av alle typer vegetabilske matvarer, inkludert minst fem porsjoner av ulike grønnsaker og frukt hver dag
Kort om WCFR
World Cancer Research Fund (WCRF) er et nettverk av frivillige organisasjoner som jobber internasjonalt med forebygging av kreftformer hvor livsstilsfaktorer kan bidra til å påvirke risiko.
WCRFs arbeid blir tillagt stor betydning i det helsefremmende arbeidet både nasjonalt og internasjonalt. Norske helsemyndigheter har for eksempel vektlagt rapporten fra 2007 i utarbeidelsen av dagens gjeldende kostråd.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom