EL og IT Forbundet

Ny opptrapping av Kraft-streiken

Del

EL og IT Forbundet trapper for andre gang opp streiken mot KS Bedrift i energisektoren. – Nå er det alvor. Det kan fort skje at strømbrudd ikke blir rettet med mindre det står om liv og helse, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL og IT Forbundet.

Etter to uker med streik er det fortsatt ingen enighet i energisektoren mellom EL og IT Forbundet og KS Bedrift. EL og IT Forbundet øker nå omfanget av streiken til å omfatte ytterligere 156 ansatte i 8 nye selskaper. Totalt vil omlag 660 medlemmer i 38 selskaper være i streik fra og med arbeidstidens start tirsdag. Så å si hele landet er berørt.

Konflikten dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene. Den typiske beredskapsvakten er på syv i døgn i strekk, hver femte uke gjennom hele året.

- KS-kravet fratar våre medlemmer ti hviledager i året. Vaktene blir tøffere og tøffere med mer ekstrem vær, større vaktområder, mindre bemanning og null i responstid. Det er ingen grunn til at vaktene skal fratas kompensasjon, sier Fornes.

Beredskapsvakten i energisektoren er en av samfunnets skarpeste og mest kritiske, og streiken påvirker strømberedskapen.

- Ved strømbrudd, for eksempel ved storm eller lynnedslag, så kan det mørklagte hjem og kontorer i lang tid. Vi tar selvfølgelig hensyn til liv og helse, inkludert dyrevelferden, men skrur nå ordentlig til for sende et tydelig signal til KS Bedrift, sier Fornes.

Beredskapsvakter i energiselskaper hos NHO har allerede tariffestet den avspaseringsordningen EL og IT Forbundet krever hos KS Bedrift. Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år.

Opptrappingen gjelder (antall som tas ut i parentes):

Buskerud:

Hallingdal Kraftnett AS (24)

Hordaland og Sogn og Fjordane:

Hardanger Energi  (17)

Voss Energi AS (22)

Møre og Romsdal:

Stranda Energi AS (9)

Sør-Trøndelag:

Selbu Energiverk AS  (9)

Nordland:

Nord-Salten Kraft AS  (27)

Troms:

Ymber AS  (29)

Finnmark:

Luostejok Kraftlag SA  (19)

Her kan du se hvilke selskaper som allerede er tatt ut i streik.

Kontakter

Lenker

Om EL og IT Forbundet

EL og IT Forbundet
EL og IT Forbundet
Torggata 12
0181 Oslo

+47 23 06 34 00http://www.elogit.no

EL og IT Forbundet er et fagforbund for ansatte innen IKT, energi og el-installasjon. EL og IT har 38 000 medlemmer.

Følg saker fra EL og IT Forbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra EL og IT Forbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra EL og IT Forbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom