Plan International Norge

Ny lov mot barneekteskap i Guatemala

Del

Etter tre år med påvirkningsarbeid er målet nådd. Guatemalas parlament har nå vedtatt en ny lov som hever aldersgrensen for ekteskap til 18 år.

Den 5. november, ble den nye loven klubbet igjennom. Den erstatter den gamle loven som tillot jenter å gifte seg fra de var 14 år og gutter fra de var 16 år. Mellom 2009 og 2013 giftet mer enn 80 000 jenter under 18 år seg i Guatemala.

- Endringen gir en sterk melding fra regjeringen i Guatemala om at jenter ikke skal giftes bort, men i stedet fullføre sin utdanning. Dette styrker jenters verdi i samfunnet, og vil komme både jentene selv og samfunnsutviklingen i Guatemala til gode, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.

- Denne lovendringen er et godt eksempel på hvilken viktig rolle sivilt samfunn kan spille når det er nødvendig å endre holdning og lovgivning i et land, påpeker Øie.  

Plan International har ledet arbeidet
Initiativet til å endre lovverket i Guatemala har vært ledet av Plan International i nært samarbeid med lokale sivilsamfunnsorganisasjoner. Utfordringen nå er å sikre at den nye loven blir implementert i hele landet. I mange isolerte regioner er barneekteskap fortsatt en sterk tradisjon som hindrer jenters rett til utdanning, og deres rett til å bestemme over sitt eget liv.

Fakta om barneekteskap
Omtrent 39 000 jenter under 18 år giftes bort hver dag. Det er et brudd på deres rettigheter, og det er med å skape fysiske og psykiske problemer for jenter som ofte blir tvunget til å avslutte skolegang og starte en familie, mens de ennå er barn. Komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel er den ledende dødsårsaken blant jenter og unge kvinner (15-19 år) i utviklingsland.

Lær mer om barneekteskap:
https://www.plan-norge.no/plan-satser-p-jenter/barneekteskap-1

Doner til et prosjekt mot barneekteskap:
https://www.plan-norge.no/donere/kampen-mot-barneekteskap

Nøkkelord

Kontakter

Ellen Høvik
Senior Kommunikasjonsrådgiver
Plan International Norge
Mobil: 918 61 822

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en internasjonal humanitær organisasjon som driver utviklingsarbeid for og med barn i 50 land. Plans programarbeid har som mål å gi barn i fattige land skole- og helsetilbud og trygge oppvekstvilkår i tråd med rettighetene som er nedfelt i FNs barnekonvensjon.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom