Fafo

Ny godkjenningsordning av utenlandske fagarbeidere

Del

Uten godkjent fagutdanning har mange arbeidsinnvandrere i en årrekke jobbet som ufaglærte. De har dermed fått lavere lønn enn de burde hatt, og bedriftene har ikke fått utnyttet kvalifisert kompetanse. Nå er det innført en ny godkjenningsordning. Men hvordan fungerer den egentlig?

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) lanserte i fjor høst en søkerportal for utenlandsk utdanning. Den omfatter en helt ny godkjenningsordning for søkere fra Tyskland og Polen med fag- og svennebrev fra følgende yrker: betongfagarbeider, frisør, kjøttskjærer, rørlegger og tømrer.

Mangelen på en offentlig godkjenningsordning har lenge blitt etterspurt, både av arbeidstakere og arbeidsgivere. Hva er partene i arbeidslivet sine reaksjoner på og vurderinger av den nye ordningen? Og hva er erfaringene med ordningen så langt?

Dette er noen av spørsmålene som drøftes på seminaret «Godkjenning av utenlandske fagarbeidere» som holdes mandag 3. april 2017, kl 14-16 ved Fafo, Borggata 2B, Oslo. NOKUT vil presentere den nye godkjenningsordningen. Representanter fra Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) vil gi sine vurderinger.

Fafo leder nå et internasjonalt prosjekt med tittelen "Moving trades", hvor målet er å undersøke hvordan økt arbeidsmigrasjon i Europa påvirker arbeidsgivernes vilje til å satse på fagopplæring og rekruttering av faglært arbeidskraft. Under seminaret vil Anna Hagen Tønder fra Fafo gi en kort presentasjon av dette prosjektet.

Arrangør er Fafo Østforum, en forskningsstøttet møteplass med oppdatert kunnskap om arbeidsinnvandring.

Seminaret strømmes. Se direktesending på Fafo-TV.

Nøkkelord

Kontakter

Anne Mette Ødegård, Fafo. 90651311

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom