NTB-ledelsen sier opp lokalavtalen med journalistene

Del

Uakseptable krav om økt arbeidstid kombinert med kutt i lønna lå på bordet da NTBs ledelse torsdag valgte å avslutte forhandlingene og si opp lokalavtalen med nyhetsbyråets journalister.

-  Vi beklager at NTB-ledelsen sier opp lokalavtalen, nekter å forhandle om betaling for økt arbeidstid og krever at vi skal jobbe mer for mindre, sier lederen av redaksjonsklubben i NTB Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland
- Vi beklager at NTB-ledelsen sier opp lokalavtalen, nekter å forhandle om betaling for økt arbeidstid og krever at vi skal jobbe mer for mindre, sier lederen av redaksjonsklubben i NTB Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland

- NTBs ledelse krever at vi skal jobbe flere timer i uka uten å få betalt for det. Tillegg for overtid, helgearbeid og ulempe skal kuttes, og de vil ikke lenger betale for helt nødvendige arbeidsverktøy. Det er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt å gå med på å jobbe mer for mindre, sier redaksjonsklubbens leder Grethe Brandsø.

NTBs journalister leverer nyheter fra inn- og utland 24 timer i døgnet 365 dager i året.

NJ: Brutalt angrep

- Norske redaksjoner lener seg tungt på NTB. Vi vet at vi har en viktig jobb å gjøre. Det er svært beklagelig at nyhetsbyråets ledelse mener at det viktige samfunnsoppdraget vi utfører skal belønnes med reallønnskutt, sier Brandsø.

- Vi ser svært alvorlig på, og er provosert av, at NTB går til det drastiske skritt å si opp lokalavtalen. Her er betydelige verdier for våre medlemmer forankret, sier NJs nestleder Dag Idar Tryggestad.

- Dette er kanskje det mest brutale angrepet på en lokalavtale jeg har opplevd i løpet av min tid i NJ, sier August Ringvold,  juridisk fagansvarlig i Norsk Journalistlag.

Vilje til forhandling

NTB-journalistene har vist stor kreativitet og vilje til å finne løsninger i krevende forhandlinger. Flere forslag til innsparinger er lansert. Svaret fra ledelsen har vært krav som i realiteten raserer lokalavtalen. Bruddet og oppsigelsen kom på et tidspunkt da journalistenes forhandlingsutvalg hadde takket ja til et nytt møte med ledelsen.

Ut over de nevnte kuttene, vil NTB-ledelsen også inndra rettigheter som vil ramme nyansatte.

- De krever at vi trekker stigen opp etter oss, samtidig som de argumenterer med rettferdige ordninger og snakker om "ett NTB". Dette henger ikke på greip og er fullstendig uhørt, sier Brandsø.

Kutter titusener

Lokalavtalen for redaksjonsklubben i NTB regulerer arbeidstid, lønn, ulempetillegg, overtid, ferie og andre ytelser. Dette er rettigheter som er forhandlet fram gjennom flere tiår, ofte på bekostning av generell lønnsvekst. Avtalen inneholder også punkter om fleksibilitet som betyr at journalistene jobber et betydelig antall timer overtid uten kompensasjon. NTB sparer årlig millionbeløp som følge av disse punktene.

Ringvold sier han oppfatter situasjonen som et ensidig krav fra bedriften, som innebærer at journalistene fratas lønns- og arbeidsbetingelser som beløper seg til nærmere 30.000 kroner i året.

- Det sier seg selv at når ledelsen fremmer slike krav, blir det umulig å lande på en fornuftig måte. Dette kan ikke oppfattes som noe annet enn et forsøk på å knuse den lokale fagforeningen, sier NJ-advokaten.

Fagforeningsknusing

NJ-nestleder Tryggestad er kjent med NTB-sjefredaktør Mads Yngve Storviks interne uttalelser om at man gjør dette blant annet for å etablere rettferdige personal- og velferdsordninger for ulike ansattegrupper.

- Dette er goder som er opparbeidet gjennom mange år, og som har blitt til etter prioriteringer og enighet mellom partene. Et slikt krav fra ledelsen kan ikke sees på som annet enn forsøk på fagforeningsknusing, sier Tryggestad i en pause i møtet til NJs forhandlingsutvalg i MBL-området.

- Utvalget merker seg selvsagt det som nå skjer i NTB, forsikrer han.

Brandsø understreker at det ikke er noen akutt økonomisk situasjon i NTB.

- Vi beklager at ledelsen sier opp lokalavtalen som en følge av at de ikke ønsker å forhandle med oss om betaling for økt arbeidstid, men i stedet krever at vi skal jobbe mer for mindre, sier Brandsø.

For kommentarer:
Leder i redaksjonsklubben i NTB Grethe Brandsø: 911 50 971

Kontaktperson:
Jon Even Andersen: 41 66 05 46

Bilder

-  Vi beklager at NTB-ledelsen sier opp lokalavtalen, nekter å forhandle om betaling for økt arbeidstid og krever at vi skal jobbe mer for mindre, sier lederen av redaksjonsklubben i NTB Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland
- Vi beklager at NTB-ledelsen sier opp lokalavtalen, nekter å forhandle om betaling for økt arbeidstid og krever at vi skal jobbe mer for mindre, sier lederen av redaksjonsklubben i NTB Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland
Last ned bilde

Om NTBs Redaksjonsklubb

NTBs RedaksjonsklubbFølg saker fra NTBs Redaksjonsklubb

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NTBs Redaksjonsklubb på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.