Nortura endrer datomerkingen på Prior egg
– Vi skal gjøre vårt for å redusere matsvinn til et absolutt minimum. Hvis tilleggsinformasjonen «men ikke dårlig etter» kan hindre at fullgode egg kastes, er det ingen ting som gleder oss mer, sier Kommunikasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn.
Den nye merkingen vil trykkes på alle eggekartonger fra Prior f.o.m. mandag 18. desember.
– Jula er høysesong for kjøp av egg, og eggene folk kjøper nå kan faktisk vare helt til påske! Heldigvis er det mange som vet at norske egg kan spises etter utgått dato, men vi kan ikke være fornøyde før alle er trygge på dette, sier Kringlebotn.
Norske egg i særstilling
Men hvorfor kan ikke Nortura bare forlenge holdbarheten?
– Mens vi på andre matvarer kan bestemme holdbarhetsdatoen selv, er egget pålagt strenge EU-regler. Årsaken til den korte holdbarheten er at mange land i EU sliter med salmonella i eggene sine. Dette problemet har vi heldigvis ikke i Norge, og dermed blir den korte holdbarhetsdatoen misvisende her i landet, forteller Kringlebotn.
Fra «Siste forbruksdag» til «Best før»
De to vanligste måtene å merke utgått dato på gjør det mulig å skille på produkter som kun kan risikere å få dårligere kvalitet, fra de som kan medføre en helserisiko å spise etter utgått dato.
– I Nortura har vi lenge jobbet med hvordan merking og emballasje kan bidra til å redusere matsvinn. På alle våre Gilde og Prior-produkter som det er helsemessig forsvarlig å bytte merking til «Best før», har vi gjort det, forteller Kringlebotn.
Vil gå lenger enn bransjeavtale
29. september i år signerte Nortura den såkalte «tilslutningserklæringen for matsvinn» og har dermed forpliktet seg til å halvere matsvinnet i sin virksomhet innen 2030. Nortura slo fast at de vil gå enda lenger.
– Matsvinn er et samfunnsproblem vi alle må ta på største alvor. For oss i Nortura innebærer det å gå igjennom alle ledd i vår verdikjede, men også å legge til rette for å minimere matsvinnet hjemme hos forbruker – der godt over halvparten av svinnet faktisk skjer, sier Kringlebotn.
Kontakter
Åse KringlebotnKommunikasjonssjef
Tel:916 24 600ase.kringlebotn@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger15.2.2024 14:17:03 CET | Pressemelding
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
Resultatforbedring i Nortura14.2.2024 09:40:25 CET | Pressemelding
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom