Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske moreller er naturens beste konfekt

Del

Nå i august er det er det høysesong for norske moreller. Moreller nytes oftest naturell som naturens beste konfekt. Moreller strutter av nydelig smak med herlig balanse mellom sødme og syrlighet.

Norske moreller - naturens konfekt
Norske moreller - naturens konfekt

Helsegevinstene er store og de får du på kjøpet. Moreller er nemlig proppfulle av kostfiber og en god kilde til vitaminer som A og C, samt jern, fosfor og kalsium. Den fine rødfargen i skallet og i kjøttet viser at moreller inneholder en del antioksidanter.

Moreller er en steinfrukt i rosefamilien. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær. Navnet stammer fra navnet på en gammel kirsebærsort fra Chateau de Moreilles i Frankrike.

Moreller kommer opprinnelig fra Kaukasus/Svartehavsområdet. Her i landet har moreller vært dyrket i flere hundre år. I dag dyrkes det mest moreller i Sogn og Fjordane, Hordaland, Telemark, Buskerud og Vestfold. Morelltrærne trives best på lune plasser. Stadig flere morelltrær blir dyrket i plasttunneler, men det meste av norsk produksjon foregår fortsatt under åpen himmel med plasttak under modning og innhøsting. Det er sorten Lapins og Van det dyrkes mest av, men etter hvert vil vi høre om Sweatheart og Sylvia for å nevne noen vakre navn på denne konfekten.

Kokkens beste morelltips

Moreller er svært anvendelige med sin nydelige smak og vakre utseende. Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, anbefaler å prøve moreller til frokostblandingen. Da får du en fin og fargerik start på dagen.

Toril tipser også om å bruke morellene i friske grønne salater, gjerne til grillmaten og de er nydelige i kaker. Moreller og sjokolade er en fantastisk smakskombinasjon som er verd å prøve. Varme eller lune moreller til iskrem er en sikker vinner, og morellsyltetøy til f.eks. en godt modnet gorgonzola må prøves. Moreller hører selvsagt også hjemme i sesongens fruktsalat. Det er et hav av muligheter, avslutter kokken ivrig.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Norske moreller - naturens konfekt
Norske moreller - naturens konfekt
Last ned bilde
Saftig og kjempegod morellkake
Saftig og kjempegod morellkake
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norgesmesterne i frukt og grønt er kåret14.6.2018 16:31Pressemelding

Mange av oss tar valget mellom sunt og usunt i butikken, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen da hun delte ut den helt nye kjedeprisen til årets vinner av NM i frukt og grønt. Hun takket for jobben som gjøres i dagligvarebutikkene hver dag for å få flere til å velge sunt. Meny gikk av med seieren for beste frukt- og grøntkjede, Coop Mega Bekkestua, Spar Hjelmeland vant butikkprisene og Irene Agnalt fra Rema ble årets frukt- og grøntambassadør. Vi gratulerer!

Blomkål, grønnsakenes hvite dronning30.5.2018 08:24Pressemelding

Vi slår et slag for grønnsakenes hvite dronning, nemlig blomkålen. Den er på full fart inn i butikken. Sett den på menyen oftere. En allsidig og sunn grønnsak som de fleste liker. Helseeksperter og kjendiskokker retter økt fokus på hele kålgruppen - både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffektene. Og blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet. Den finnes oftest i hvitt, men forekommer også i farger som gul, oransje, lilla og grønn.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom