Star of Hope

Norsk øyenvitne: – Fiskelandsby på Haiti jevnet med jorden

Del

– Sandstrand i dag, livlig fiskelandsby i går, sier Håkon Skaug. For to uker siden var Roche Jaboin en fiskelandsby med 233 hus. Nå står seks hus igjen, etter at Haiti ble rammet av orkanen Matthew i starten av oktober.

De siste ukene har Håkon Skaug vært øyenvitne til Matthews ødeleggelse på Haiti.

– Jeg har møtt mennesker som har mistet alt, og foreldre som har mistet sitt barn, det blir mange sterke inntrykk her, sier Håkon Skaug, daglig leder i Star of Hope Norge, med tårer i øynene.

Utslettet av flodbølge

Landet ble svært hardt rammet da orkanens øye ødela hus, avlinger og menneskers liv i det sårbare landet.

– Landsbyen er fullstendig utslettet av en stor flodbølge som fulgte orkanen. Vi har ikke sett noe lignende siden tsunamien i Thailand, sier Skaug.  

– I går delte vi ut mat til desperate mennesker som har mistet hus, hjem og avlinger. 525 pakker med ris, bønner, olje, sardiner og pasta gir håp for overlevelse i en måned, forteller han.

Av innbyggerne som teller 1876, døde to under stormen.

– Innbyggerne i landsbyen lever av å fiske. Nå er alle deres 75 små fiskebåter borte. Det er en desperat situasjon for innbyggerne når levebrødet deres blir revet bort. 

Årets verste katastrofe

Orkanen Matthew traff hele den nordvestlige delen av Karibien, inkludert Cuba, Den dominikanske republikk, Bahamas og den sørøstlige delen av USA, med sin ødeleggende styrke, men aller verst gikk orkanen ut over Haiti. Der er mer enn 1000 personer bekreftet omkommet. Dødstallene vil stige dersom ikke befolkningen får tilgang på rent vann og mat. 

Haiti er helt avhengig av egenproduksjon av mat. Avlingene er nå ødelagt og det vil ta seks måneder før de i det hele tatt kan starte nyplanting. Dette kan ramme hele 80 prosent av befolkningen.

Den internasjonale organisasjonen Star of Hope har mer enn 30 års erfaring på Haiti, og et omfattende nettverk av lokale arbeidere og kontakter som koordinerer hjelpesendinger til sårbare og utilgjengelige områder.

Håkon Skaug kommer til Norge tirsdag 18. oktober og vil være tilgjengelig for media som øyenvitne – til så langt, årets verste naturkatastrofe.

Star of Hopes Håkon Skaug (fra Star of Hopes norske kontor) kan nås direkte på telefon 404 13 473, alternativt via kommunikasjonssjef Odd Arild Nessa på telefon 934 68 146 eller epost odd.arild.nessa@starofhope.org.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Star of Hope

Star of Hope
Star of Hope
Arbins gate 1
0253 Oslo

+47 22 44 93 50http://www.starofhope.no

Star of Hope er en nordisk utviklingsorganisasjon som siden 1969 har jobbet for å gi barn en god start i livet. I dag arbeider vi i 14 land, og 40 000 barn går daglig på skole i våre prosjekter.

Følg saker fra Star of Hope

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Star of Hope på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Star of Hope

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom