Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp om Libya-rapporten: Manglende oversikt over de langsiktige konsekvensene av spredning av håndvåpen og eksplosiver etter bombingen i Libya

Del

Norsk Folkehjelp mener det er beklagelig at Libya-utvalget har avgrenset rapporten og ikke sett på de langsiktige konsekvensen for Libya og Nord-Afrika/Midt-Østen-regionen. Rapporten drøfter heller ikke hva Norge burde ha gjort i etterkant, og hvilket ansvar som burde fulgt med da man valgte å delta i krigen.

En FN rapport fra 2013 sa at «Libyske våpen sprer seg med "en alarmerende hastighet" til nye områder i Vest-Afrika og østlige Middelhavet, inkludert Syria og Gazastripen, hvor de bidrar til økte konflikter og tilgangen til våpen for væpnede grupper og terrorister».

Norsk Folkehjelp mener at Norge valgte å bombe våpenlagre i et land og en situasjon man visste var ustabil, uten at det forelå noen plan for hvordan dette skulle sikres i etterkant.

Norsk Folkehjelp var den gang klare til å gå inn for å bidra til sikring og rydding av eksplosiver og ammunisjonslagre, og beskyttelse av sivile, men fikk ikke mulighet til dette.

I den nye humanitære strategien som regjeringen la frem i august er beskyttelse av sivile mot eksplosive våpen en prioritet. Sett i lys av dette mener Norsk Folkehjelp også at utvalget burde ha sett på konsekvensene av Norges krigsdeltakelse og drøftet hvilket ansvar som burde fulgt med.

Dette var det muligheter til innenfor mandatet.

Norsk Folkehjelp forventer at Stortinget følger opp denne evalueringen, og da med spesiell vekt på temaene som ikke var godt nok berørt i rapporten.

For flere kommentarer ta kontakt med generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær

907 96 835

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom