Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Norsk Folkehjelp foreslår ny definisjon av ordet godhetstyrann

Del

Norsk Folkehjelp mener at ordet godhetstyrann er en hedersbetegnelse og har derfor foreslått en ny definisjon av ordet for Språkrådet.

  • Vi er vitne til den største humanitære krisen siden andre verdenskrig. I dag er i overkant av 65 millioner mennesker på flukt. Globalt sett står verden overfor en flyktningkrise. Det nærmeste vi kommer en krise i Norge, r debattklimaet i Norge. krise er mennesker på flukt i verden. Globalt sett har verden en flyktningekrise. er debattklimaet vi nå ser, sier Ingrid Aspelund, leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.

Over hele Europa bærer den politiske retorikken rundt flyktninger preg av at myndighetene ønsker å signalisere en mer restriktiv linje.  Da antall flyktninger til Norge begynte å øke, hardnet straks ordbruken og det offentlige ordskiftet til.

I november 2015 tok Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug et oppgjør med Den Norske Kirke og andre som jobber for en mer human flyktningpolitikk. Hun omtalte dem som godhetstyranner. Til NRK sa Listhaug at hun reagerte kraftig på at «godhetstyranniet rir Norge som en mare». Fra 2015 til i dag har ordet vært brukt i over 600 artikler i norsk media, som oftest med en negativ forståelse.

  • Særlig når dagens flyktningsituasjon diskuteres, har betegnelsen godhetstyrann nærmest blitt brukt til å gjøre narr av mennesker som ikke inntar en innvandringskritisk posisjon, men som bruker tiden sin på å jobbe frivillig i asylmottak, kommuner og organisasjoner.  Ordet «godhetstyrann» har fått en svært negativ klang, og assosieres med å være naiv, bløthjertet, godtroende og lettlurt. 

Norsk Folkehjelps forslag til ny definisjon av ordet godhetstyrann: godhetstyrann  /1gu:hetstyˌran/  substantiv m (godhetstyrannen – godhetstyranner – godhetstyrannene) en som gir av sin tid og sitt engasjement for å hjelpe andre; en som tror på solidaritet og ikke veldedighet; en som sier «velkommen hit»; en som tar standpunkt og ikke tror nøytralitet er en løsning; en som tar til orde mot fremmedfrykt og rasisme; en som ønsker en human asyl- og flyktningpolitikk; en som tror på et mangfoldig og inkluderende samfunn for alle;

  • Norsk Folkehjelp mener denne definisjonen er mer korrekt enn den negative betydningen som preger bruken av ordet i dagens ordskifte. Hver eneste dag stiller frivillige opp og gjør en innsats for å skape et varmere samfunn, for å ta imot folk som har flyktet, for å skape små øyeblikk av lykke i liv som har vært preget av frykt og flukt. Dette er godhetstyrannens sanne natur, og det fortjener de honnør for. Ikke latterliggjøring, avslutter Aspelund

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 03 77 00https://www.folkehjelp.no/Solidaritetsungdom

Solidaritetsungdom er Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske ungdomsbevegelse. Vi mener at verden ikke er fattig, den er urettferdig – og sammen kan vi gjøre noe med det. Derfor er det en hovedoppgave for oss å arbeide for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi jobber for å fremme internasjonal solidaritet, for å bekjempe rasisme og fordommer, for en human flyktning- og integreringspolitikk og for en verden fri for atomvåpen.

Følg saker fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

USAs nye Jerusalem-linje er et farlig skritt bakover8.12.2017 14:26Pressemelding

Jerusalems status er et av de mest betente punktene i fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere. Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad i Israel viker ikke bare fra den internasjonale linjen, den er i praksis ødeleggende for en fremtidig fredsprosess, og setter USA til de grader på sidelinjen som fredsmeglere i Midtøsten. Det sier leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom