FINN.no

Norsk brukthandel sparer miljøet for 22 600 tonn plast

Del

Nordmenns kjøp og salg via FINN.no i 2017 sparte miljøet for 22 600 tonn plast, viser en studie gjort av FINN i samarbeid med IVL Svenska Miljøinstitutet. Mengden viser hvor viktig gjenbruk er for en bærekraftig fremtid.

I 2017 ble det lagt ut over 7,1 millioner privatannonser på Torget, en annonsevekst på 20 prosent. Og effekten av gjenbruket bidro til et klimakutt tilsvarende 22 600 tonn plast, eller et bilfritt Oslo i et helt år. Dette viser at gjenbruk gir bedre klimaeffekt enn mye annet.

Ved å kjøpe og selge brukt øker levetiden på eksisterende varer, og behovet for å produsere nye varer minsker. Selv om ikke alle som kjøper brukt på FINN oppgir miljø som den viktigste motivasjonen, kan det se ut til at klimabevisstheten øker blant brukerne.

- Vi jobber kontinuerlig for å heve statusen til brukt, og tror det er viktig å synliggjøre for nordmenn hvilken positiv forskjell man utgjør for miljøet med brukthandel via FINN. Vi håper også at dette vil inspirere flere til å velge brukt fremfor nytt.

- Å tenke at brukt er like bra som nytt kommer sannsynligvis til å være en selvfølge for kommende generasjoner, men det er dagens forbrukere som må bryte kjøp-og-kast-mentaliteten, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i FINN.

Sparer miljøet for 3 milliarder plastposer

I 2015 lanserte FINN sammen med Schibsted for første gang en unik beregning som viser hvor mye drivhusgasser man kan unngå årlig takket være nordmenns brukthandel. Nå har de valgt å inkludere utregningen med hvor mye produksjon av plast, stål og aluminium man kan unngå takket være gjenbruk. For privatmarkedet på FINN i løpet av 2017 er resultatet:

  • 22 600 tonn plast, som tilsvarer 3 milliarder plastposer
  • 107 800 tonn stål, som tilsvarer 862 Frihetsgudinner
  • 12 700 tonn aluminium, som tilsvarer 0,8 milliarder bokser
  • Et redusert utslipp av 0,5 millioner tonn drivhusgasser, som tilsvarer et bilfritt Oslo i ett år eller utslippet fra 21 000 nordmenn.

- Resultatet er enormt og viser for første gang hvor ressurseffektivt gjenbruk er. Derfor er det veldig bra for miljøet å kjøpe brukt istedenfor nytt, og at man bruker tingene sine så lenge som mulig før de kastes. Det viser også hvor viktig kvalitetsaspektet og planlagt livslengde er ved design av forbruksvarer, sier Kristine Eia Kirkholm.

- Å kjøpe brukt kan ha en større innvirkning på miljøet enn mange kanskje tror, men for oss som har gjort beregningene kommer ikke resultatet som en overraskelse. Gjenbruk av varer øker levetiden og reduserer nettopp utslippene av produksjon og avfallshåndtering, sier Tomas Rydberg, seniorforsker ved IVL Svenska Miljöinstitutet.

Eksempler på kategorier som beregningene inkluderer:
(Potensielt forhindrede utslipp av drivhusgasser fra kjøp og salg på FINN i 2017).

  • Elektronikk: 48 000 tonn CO2e, 1500 tonn plast, 5100 tonn stål, 190 tonn aluminium
  • Bil og bil-, båt- og MC-utstyr: 300 000 tonn CO2e, 15 000 tonn plast, 92 000 tonn stål, 11 000 tonn aluminium
  • Møbler og interiør: 108 000 tonn CO2e, 3 000 tonn plast, 4 000 tonn stål
  • Barneklær og -utstyr og leker: 30 000 tonn CO2e, 1500 tonn plast, 204 tonn stål, 200 tonn aluminium
  • Sport og friluftsliv: 9800 tonn CO2e, 205 tonn plast, 460 tonn stål, 530 tonn aluminium

Om beregningen

Vi har samarbeidet med IVL Svenska Miljönstitutet for å beregne klimagevinstene ved å handle på FINN. Dette er tredje året vi gjennomfører en slik studie, og den gjennomføres på ti av Schibsteds viktigste markedsplasser.

IVL har brukt tall på “antatt solgt” (altså at annonsen er satt som solgt, eller tatt av før liggetiden for annonsen utløper), salgstall, funn fra kundeundersøkelser og informasjon om energibruk i forbindelse med drift av kontor og serverrom. Beregningsmetoden er basert på antakelsen om at hvert solgte, brukte produkt erstatter både produksjonen, transporten og avfallshåndteringen av et nytt. Ved å analysere produktene som er solgt, har IVL trukket ut klimadata som deretter er blitt omregnet til et antall kilo CO2-ekvivalenter.

Om IVL Svenska Miljöinstitutet

IVL Svenska Miljöinstitutet er et uavhengig, ikke-kommersielt miljø-forskningsinstitutt eid av en stiftelse som er grunnlagt av staten og industrien. Siden 1966 har instituttet jobbet med å utvikle nye løsninger på miljøproblemer, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge hytta di, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du skal fly billigst mulig til Praha, når dere er enige om at dere trenger en større bil, når du er moden for et karriereskifte og for mange andre anledninger.

FINN er Norges største markedsplass. Skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN.no stedet.

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN.no - og litt om hva vi driver med så besøk oss gjerne på http://hjemmehos.finn.no

Følg saker fra FINN.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom