Norges offisielle opprinnelsesmerke for mat er 10 år
En undersøkelse MediaCom Insight har gjort for Matmerk høsten 2018 viser at 89 prosent av forbrukerne kjenner Nyt Norge-merket. 51 prosent sier i samme undersøkelse at de alltid velger Nyt Norge-merket mat når de kan.
– Nyt Norge merket garanterer at et landbruksprodukt er produsert i Norge av norske landbruksråvarer, og i tråd med gjeldende og strenge krav og standarder for matproduksjon. Kjennskapen til merket hos forbruker er høy, og forbrukernes holdning til merket er positiv, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. – Det er viktig for bonden og sikrer arbeidsplasser i norsk matindustri, sier Bollestad.
Mirakelbrød
I slutten av april i år rundet Nyt Norge 4000 produkter i butikk. Merkebruker nummer 90 er Din Baker som sammen med Norgesmøllene har utviklet et nytt brød som nå skal ut i butikk. Det er bakt på den nye melblandingen «Mirakelmel» som er basert på norsk vårhvete. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har vært med å prøvebakt det nye brødet. – Mirakelmelet har utrolig gode bakeegenskaper. Brødet har 92 prosent grovhet og er dermed av det sunne slaget. Det er bra for folkehelsen, sier Bollestad.
Bygger Norge som Matnasjon
Merkeordningene for norsk mat, som forvaltes av stiftelsen Matmerk, er viktige for å bygge Norge som en matnasjon. Nyt Norge er det offisielle informasjonsmerket for all norsk mat og drikke, og skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske mat- og drikkeprodukter i butikken. Spesialitet-merket skal vise forbrukerne veien til god lokal mat og drikke. Merket garanterer at produktet er laget i Norge av lokale og norske råvarer, gjerne basert på lokale oppskrifter og tradisjoner, og er vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury. Produkter med Beskyttet betegnelse har juridisk beskyttelse mot kopiering og etterlikning. Produktene er ofte resultat av lange tradisjoner, høy kunnskap og råvarer dyrket under gunstige og særpregede vekstbetingelser som gir produktene unik smak og karakter. Matmerk vurderer søknadene om beskyttelse og Mattilsynet godkjenner dem.
Norsk mathvetedyrking:
- Fra svært lite mathvetedyrking i Norge før 1970 til nær markedsdekning, opptil 75 prosent, i gode avlingsår.
- Norsk mathvetedyrking sikrer råvare til norskproduserte brød og bakervarer.
- Mathveteproduksjonen er viktig for sjølforsyningsgraden og matvaresikkerheten i Norge.
- Bidrar til en god arbeidsdeling i norsk jordbruk – gras og husdyr i distriktene og korn i sentrale strøk.
- Hveteproduksjon ett av få områder i norsk jordbruk der det for tiden er rom for volumvekst.
- Det er ikke alltid kornbonden oppnår matkvalitet, men det er også god anvendelse for hvete som blir nedklassifisert til fôrhvete. Fôrhvete er etterspurt som karbohydratråvare i kraftfôrproduksjonen.
- Avlingene i kornproduksjonen svinger på grunn av klima. Derfor er det viktig med forskning og utvikling av kornsorter som er godt tilpasset framtidige klimakrav. Dette jobber forskningsinstitusjonene innenfor landbruk med (NMBU, Nofima, NIBIO, Graminor).
Nøkkelord
Bilder
Om Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet
35 millioner kroner mer til drenering i jordbruket for 202415.3.2024 12:29:35 CET | Pressemelding
Ivaretagelse av matjorda er en viktig forutsetning for økt selvforsyning av mat. Drenering er et viktig tiltak som bidrar til dette.
Tilskudd til opplysningstiltak i landbruket7.3.2024 12:04:53 CET | Pressemelding
Organisasjoner, institusjoner og kommuner kan nå søke om tilskudd til tiltak som bidrar til økt interesse i befolkningen for en bærekraftig norsk matproduksjon. Søknadsfristen er 19. april 2024.
Styrker reindriften: Bedre velferdsordninger- utreder egen rådgivningstjeneste28.2.2024 14:09:16 CET | Pressemelding
Landbruks- og matdepartementet og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) vil utrede en egen rådgivertjeneste i reindriften. Partene er også enige om å styrke velferdsordningene, som for eksempel økt avløserstøtte ved sykdom og svangerskap.
Største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv28.2.2024 13:40:50 CET | Pressemelding
I februar vil rundt 14.000 frø blir lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv. Nå passer frøhvelvet på over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land.
Presseinvitasjon: Landbruks- og matministeren til Svalbard23.2.2024 11:08:04 CET | Presseinvitasjon
Landbruks- og matminister Geir Pollestad skal til Svalbard mandag 26. februar til tirsdag 27. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom