Fonus Begravelsesbyrå

Nordmenn vil huskes for sitt gode humør

Del

Nordmenn tar verken med seg forfengelighet eller karriere i graven. Når vi en gang skal dø, er vi mest opptatt av å huskes for omtanke og godt humør, viser ny undersøkelse.

-Når folk tenker over døden, ser man hva som er viktig for folk. Enten man er fattig eller rik, er folk flest opptatt av å huskes for sine holdninger. Det er ganske naturlig, for mens penger og utseendet blir borte, lever holdninger videre gjennom de etterlatte, sier Dag Bjørgestad i Fonus begravelsesbyrå.

I undersøkelsen som ble gjennomført av Norstat på vegne av Fonus ble nordmenn spurt hva de ønsker å bli husket for når de dør. Øverst på listen kommer våre verdier. 58 % av oss synes det er svært viktig å bli husket for sine verdier, og for å ha hatt omtanke for andre mennesker.

Stor forskjell på by og land
Hele 40 % av nordmenn synes det er svært viktig å bli husket for sitt gode humør og positive holdning, men det er stor forskjell på by og land. For mens 53 prosent av Oslo-boere er svært opptatt av å huskes for sitt gode humør, er tilsvarende tall for mindre tettsteder kun 31 prosent. Derimot er folk på landsbygda mer opptatt av å bli husket for sine verdier enn folk i de store byene.

- Generelt kan vi si at folk i byene er mer opptatt av hvordan de blir husket etter sin død. Det gjelder både utdannelse, karriere og hva man har oppnådd her i livet. Dette bekreftes av undersøkelsen, sier Dag Bjørgestad i Fonus.

Lite forfengelighet
- Når det kommer til begravelser er nordmenn fortsatt nøkterne og lite forfengelige. Vi vil huskes for våre menneskelige kvaliteter, ikke utseende og materiell overflod. Jeg tror det er en liten evighet til de overdådige begravelsene vi ser i mange andre land blir vanlige i Norge, sier Dag Bjørgestad.

I undersøkelsen til Fonus svarer bare 3 prosent av de spurte at det er svært viktig å bli husket for utseendet. Kun 7 prosent er opptatt av å bli husket for sin karriere og kun 18 prosent for sin kunnskap.

2 av 3 vil ha begravelse med personlig preg
Undersøkelsen avdekker også at 2 av 3 synes det er viktig med et tydelig personlig preg på begravelsen. Det står i kontrast til den norske konservative begravelsestradisjonen.  

-Begravelse er en sterk opplevelse, og er med på å forme hvordan vi husker avdøde. Derfor ser vi at stadig flere lager begravelsesseremonier som støtter opp om avdødes holdninger, verdier og virke. Før handlet det om valg av salmer og gjennomføring av minnesamvær, men nå handler det mer om selve seremonien, sier Dag Bjørgestad.

For mer informasjon og tilgang til hele undersøkelsen, kontakt:
Dag Bjørgestad
Fagsjef
Tel: 905 47 330
Epost: dag.bjorgestad@fonus.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Fonus Begravelsesbyrå

Fonus Begravelsesbyrå
Fonus Begravelsesbyrå
Frysjaveien 40
0884 Oslo

03024http://www.fonus.no

Begravelser har mange elementer, og her har du mulighet til å gjøre dine egne valg – helt eller delvis. Du kan velge ett av våre tre utkast til begravelser som inneholder de viktigste elementene som du kan bygge videre på eller trekke fra, - eller du kan velge elementene helt fritt fra «unik begravelse».

Følg saker fra Fonus Begravelsesbyrå

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fonus Begravelsesbyrå på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fonus Begravelsesbyrå

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom