Randstad

Nordmenn ønsker læring på jobben – tror gullklokkas tid for lengst er forbi

Del

Hver tredje arbeidstager, som nylig deltok i en global undersøkelse, mener fenomenet ”livslangt ansettelsesforhold” for lengst er borte. 87 prosent støtter at kontinuerlig læring er den viktigste måten å sikre at man forblir en attraktiv ansatt.

Eivind Bøe
Eivind Bøe

Undersøkelsen Randstad Workmonitor omfatter mer enn 25.000 ansatte i privat sektor, i 33 land. I en fersk kvartalsrapport svarer syv av 10 at tiden for livslang ansettelse hos samme arbeidsgiver for lengst er borte.Hele 62 prosent av de norske arbeidstagerne som har deltatt i verdens største arbeidslivsbarometer, er enige i dette. Også våre svenske og danske kolleger svarer et rungende ja på spørsmålet om dette fenomenet nå er utryddet i den privateide delen av arbeidslivet.

-Ingen utdannelser eller yrkesvalg gir lenger garanti for livslang ansettelse. De siste 20 årene har omstillingstakten i arbeidslivet gradvis økt ganske betydelig, og gjennomsnittlig ansettelsesforhold i privat sektor er nå på fem år. Konseptet med samme arbeidsgiver gjennom hele yrkeskarrieren har gått ut på dato for en stund siden. Ønsker du gullklokka, er det bedre å kjøpe den selv, sier administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge, med referanse til ordningen om gravert gullklokke som heder for 25 års tro tjeneste i bedriften.

-De fleste ønsker nå en bredere bakgrunn for å ha flere bein å stå på i arbeidslivet, samtidig som bedriftenes behov har endret seg radikalt. Nye generasjoner i arbeidslivet er mer søkende og utålmodige, og de eldre er også mer villige til å oppsøke nye utfordringer. Perioder med nedbemanninger oppleves etterhvert stadig mindre dramatisk, fordi historien viser at konjunkturene og jobber kommer tilbake. Samlet skaper dette et mer fleksibelt arbeidsliv. At livslang ansettelse nærmest er borte, innebærer ingen dramatikk. Det er et helt naturlig bilde av tidsånden i norsk og internasjonalt arbeidsliv, sier Eivind Bøe.

I undersøkelsen svarer hele 87 prosent at kontinuerlig læring er den beste måten å sikre at man er en attraktiv ansatt. Også her er nordmenn på linje med resten av verden (86 prosent), mens andelen som er opptatt av læring er vesentlig lavere i Sverige. Her svarer bare fire av 10 at kontinuerlig læring er nødvendig for å opprettholde attraktivitet som arbeidstager.

Bildetekst: Administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge.

  • For ytterligere kommentarer eller informasjon, kontakt gjerne Eivind Bøe, administrerende direktør for Randstad Norge, på telefon 909 98 150.

(Eventuelt markedssjef Christian Børresen, telefon 992 62 869)

Om undersøkelsen:

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 33 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Randstad Workmonitor publiseres fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 500 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land. Over 25.000 respondenter deltar i hver kvartalsundersøkelse.

Om Randstad:

Randstad er en av verdens største aktører innen fleksibel arbeidskraft. Selskapet har daglig mer enn 600 000 ansatte i 40 land,og omsatte i 2016 for 20,7 milliarder Euro. Randstad ble grunnlagt i 1960 av to studenter, er i dag børsnotert i Amsterdam og har hovedkontor i Diemen, Nederland. (www.randstad.com) I Norge har Randstad 18 kontorer over hele landet som tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. I 2016 kjøpte Randstad det nordiske bemanningsselskapet Proffice Group som samme høst byttet navn til Randstad. Les mer på www.randstad.no.

 

Bilder

Eivind Bøe
Eivind Bøe
Last ned bilde

Om Randstad

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom