TINE SA

Nordmenn kritiske til eldremat

Del

En ny undersøkelse viser at halvparten av nordmenn har et dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon. Nå foreslår Pårørendealliansen og TINE en nasjonal dugnad for bedre mat for eldre.

Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom. Foto: TINE
Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom. Foto: TINE

Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat for TINE, viser at 49 prosent av de spurte har et dårlig eller svært dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon. Kun 22 prosent har et bra inntrykk av norsk eldremat. 

Tydeligere krav til kvalitet
– TINE jobber tett med ernæringsfysiologer for å gjøre maten bedre og sunnere. Utfordringen kommer i møte med offentlige budsjetter som presser prisene og kvaliteten ned. Det er derfor vi trenger en nasjonal dugnad med større budsjetter og tydeligere krav til kvalitet, sier Refsholt. 

Anita Vatland, leder i Pårørendealliansen, mener matomsorg og god eldreomsorg henger sammen.

– Har vi ikke løsninger for matomsorg for hjemmeboende og de på institusjon, vil vi heller ikke klare andre mål for god eldreomsorg. Vi er glade for fokuset og tanken om en omfattende dugnad, for underernæring bør vi med respekt å melde nå få en slutt på, sier Vatland. 

Refsholt mener alle som har ansvar for matproduksjon til denne målgruppen må øke fokuset på kvaliteten på maten som lages og serveres både på offentlige og private institusjoner, i tillegg til det som serveres hjem til den enkelte. 

– Mange eldre får mat levert hjem til seg. Denne blir ofte levert på kjøkkenbenken og så er det opp til den enkelte å tilberede denne riktig, men maten har ingen effekt på helsen før den faktisk er spist, avslutter Refsholt. 

Kan føre til underernæring
Med alderen så forandrer fysiologien seg. Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom. 

– Vi vet hvor viktig måltidet er, og kanskje spesielt for eldre. Måltidet bør representere et høydepunkt i dagen, men dessverre finnes for mange eksempler på det motsatte, og for mange eldre er underernært. Med små grep kan vi gjøre maten mer innbydende og næringsrik for eldre, sier Refsholt. 

Mener kunnskapsnivået til ansatte er for lavt
En tredel av de pårørende som er spurt i undersøkelsen mener kunnskapsnivået rundt mat og ernæring er for dårlig blant de ansatte på eldreinstitusjoner. 

– Vi må spre kunnskap om hva som er riktig ernæring for eldre. I TINE samarbeider vi tett med ulike forskningsmiljøer for å få frem kunnskap om hvordan vi kan gjøre måltidene for eldre bedre, avslutter Refsholt.

Kontaktperson:
Lars Galtung, direktør kommunikasjon og samfunnsansvar, TINE
982 14 812

Bilder

Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom. Foto: TINE
Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom. Foto: TINE
Last ned bilde

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg saker fra TINE SA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TINE SA

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom