Nordmenn kritiske til eldremat
Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat for TINE, viser at 49 prosent av de spurte har et dårlig eller svært dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon. Kun 22 prosent har et bra inntrykk av norsk eldremat.
Tydeligere krav til kvalitet
– TINE jobber tett med ernæringsfysiologer for å gjøre maten bedre og sunnere. Utfordringen kommer i møte med offentlige budsjetter som presser prisene og kvaliteten ned. Det er derfor vi trenger en nasjonal dugnad med større budsjetter og tydeligere krav til kvalitet, sier Refsholt.
Anita Vatland, leder i Pårørendealliansen, mener matomsorg og god eldreomsorg henger sammen.
– Har vi ikke løsninger for matomsorg for hjemmeboende og de på institusjon, vil vi heller ikke klare andre mål for god eldreomsorg. Vi er glade for fokuset og tanken om en omfattende dugnad, for underernæring bør vi med respekt å melde nå få en slutt på, sier Vatland.
Refsholt mener alle som har ansvar for matproduksjon til denne målgruppen må øke fokuset på kvaliteten på maten som lages og serveres både på offentlige og private institusjoner, i tillegg til det som serveres hjem til den enkelte.
– Mange eldre får mat levert hjem til seg. Denne blir ofte levert på kjøkkenbenken og så er det opp til den enkelte å tilberede denne riktig, men maten har ingen effekt på helsen før den faktisk er spist, avslutter Refsholt.
Kan føre til underernæring
Med alderen så forandrer fysiologien seg. Hvis ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan det føre til underernæring og alvorlig sykdom.
– Vi vet hvor viktig måltidet er, og kanskje spesielt for eldre. Måltidet bør representere et høydepunkt i dagen, men dessverre finnes for mange eksempler på det motsatte, og for mange eldre er underernært. Med små grep kan vi gjøre maten mer innbydende og næringsrik for eldre, sier Refsholt.
Mener kunnskapsnivået til ansatte er for lavt
En tredel av de pårørende som er spurt i undersøkelsen mener kunnskapsnivået rundt mat og ernæring er for dårlig blant de ansatte på eldreinstitusjoner.
– Vi må spre kunnskap om hva som er riktig ernæring for eldre. I TINE samarbeider vi tett med ulike forskningsmiljøer for å få frem kunnskap om hvordan vi kan gjøre måltidene for eldre bedre, avslutter Refsholt.
Kontaktperson:
Lars Galtung, direktør kommunikasjon og samfunnsansvar, TINE
982 14 812
Bilder
Om TINE SA
TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.
Følg pressemeldinger fra TINE SA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra TINE SA
Fortsatt to meierier i Finnmark27.1.2021 14:00:11 CET | Pressemelding
Styret har i dag konkludert med å ikke gjennomføre utredning av meieristrukturen i Finnmark nå. I stedet settes det i gang forbedringsprosjekter.
Produksjonen ved TINE Meieriet Sem fortsetter2.12.2020 14:30:00 CET | Pressemelding
Konsernstyret har i dag vedtatt å opprettholde produksjonen ved TINE Meieriet Sem. Det betyr at det fortsatt blir både produksjon, lagerdrift og distribusjon i Tønsberg.
Julens produkter fra TINE25.11.2020 14:57:46 CET | Pressemelding
Årets jul blir spesiell på mange måter, men nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig å hygge seg og ta vare på den gode julestemningen. TINEs produkter har en lang tradisjon for å være en viktig del av julematen for mange, og julen i år er ikke noe unntak. Både den tradisjonsrike Edamerosten og Julebrunosten fra Lom og Sjåk er en del av årets julesortiment fra TINE.
TINE sparer miljøet for tonnevis av plast med ny emballasje23.10.2020 10:29:51 CEST | Pressemelding
TINE går i bresjen for å endre matbransjens bruk av unødvendig plast. Meieriselskapet har lansert flere nye emballasjeløsninger som vil kunne redusere TINEs plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år. Nå håper TINE at papirsugerør og treskjeer er deres nye miljøsmarte løsninger.
Årets Matglede-vinnere er kåret22.10.2020 15:28:24 CEST | Pressemelding
Matbutikker og bedrifter over hele landet har deltatt i den prestisjetunge konkurransen om hvem som skaper mest matglede for kundene sine. Beitostølen Helsesportsenter stakk av med seieren i Årets Matgledebedrift, mens Coop Mega Kolbotn og Rema 1000 Skogen sikret seg førsteplassene i kategoriene fullsortiment og lavpris i Årets Matgledebutikk.