Nordmenn har ribba under kontroll

Del

Bare fem prosent tviler på at juleribba blir noe annet enn en suksess i år, melder Norsk Juleindeks.

Bare fem prosent av de som skal tilberede eller få servert julens mest populære rett, tviler på at det blir noe annet enn en suksess. Foto: MatPrat.no
Bare fem prosent av de som skal tilberede eller få servert julens mest populære rett, tviler på at det blir noe annet enn en suksess. Foto: MatPrat.no

Ribbe er julemåltidet som serveres i flest norske hjem på julaften. Nå viser ferske tall fra Norsk Juleindeks at de som går og gleder seg til sprø svor og rødkål 24. desember har god kontroll på nervene, bare få dager før årets juleribbe skal i ovnen.  

–Det er liten tvil om at årets ribbenerver er under kontroll. Bare fem prosent av de som skal tilberede eller få servert julens mest populære rett, tviler på at årets ribbe blir noe annet enn en suksess. Vi ser også at 45 prosent av de som skal tilberede ribbemåltidene planlegger å gjøre det uten oppskrift. Dette vitner om selvtillit der ute, sier Veronica Vatn, ansvarlig for Norsk Juleindeks hos MatPrat.

Flinke med rester

I en periode av året der det tradisjonelt kjøpes og konsumeres mye mat, er nordmenn blitt bevisste på å ta vare på restene etter julemåltidet, viser tallene fra juleindeksen.

–Vi er gode på rester. 78 prosent av befolkningen sier de er ganske eller svært flinke til å ta vare på restemat i julen, og folk blir stadig mer oppfinnsomme i måten de bruker dem på. Ribberestene trenger nemlig ikke serveres kalde på en brødskive gjennom romjulen. De kan glaseres med soya og serveres på spyd, hoisin-glaseres og serveres som toast, eller bli til barnefavoritten tapasribbe, sier André Wrengbro, matrådgiver i MatPrat.

 –Hoisin- og toast-trikset fungerer også meget godt til pinnekjøtt, mens medisterkakene kan bli en frisk asiatisk salat. Restene av juleskinka kan serveres sammen med chili og appelsin som skaper en frisk vri på de tradisjonelle julesmakene, sier Wrengbro.

Dette vil Nordmenn helst få hjelp til før jul

Et fåtall ville takket nei til litt ekstra hjelp i julestria. Flertallet av befolkningen sier de helst kunne tenke seg hjelp til julevasken, dersom tilbudet skulle by seg.

–Hjelp til julevasken troner helt klart øverst på ønskelisten. En del ønsker seg også profesjonell hjelp til å kjøpe og pakke inn julegaver, mens andre kunne tenke seg juletreet levert på døren, sier John Lauring Pedersen, daglig leder i Opinion Analyse, som leverer daglige befolkningsundersøkelser til Norsk Juleindeks.

Rekordår for julestemningen i Norge

For tredje året på rad har julestemningen i Norge blitt målt, analysert og presentert i en daglig indeks. Bak prosjektet står MatPrat, med analysebyrået Opinion, Google, T-We ved Canal Digital, TIDAL og M-Brain i ryggen. I år kan analysesjef Lauring Pedersen melde om den høyeste stemningen siden målingene begynte i 2015.

–Vi registrerer at den nasjonale julestemningen i år ligger tre prosent høyere i snitt enn i 2015 og 2016. Vestlandet har bydd på aller mest julestemning i år, etterfulgt av Oslo, Sørlandet og Telemark, Midt-Norge og Nord-Norge, sier Lauring Pedersen.

–En artig observasjon er at vi i år hadde én måling der menn var i bedre julestemning enn kvinner. Dette er første gang i Norsk Juleindeks historie, sier Lauring Pedersen.

For mer julestatistikk, besøk norskjuleindeks.no.

Nøkkelord

Kontakter

John Lauring Pedersen, adm. dir. i Opinion Analyse
+47 91 73 33 59
john@opinion.no

Veronica Dånmark Vatn, ansvarlig for Norsk Juleindeks hos MatPrat
+47 93 23 50 97
veronica.vatn@matprat.no

Bilder

Bare fem prosent av de som skal tilberede eller få servert julens mest populære rett, tviler på at det blir noe annet enn en suksess. Foto: MatPrat.no
Bare fem prosent av de som skal tilberede eller få servert julens mest populære rett, tviler på at det blir noe annet enn en suksess. Foto: MatPrat.no
Last ned bilde

Om Norsk Juleindeks

Norsk Juleindeks
Norsk Juleindeks
Lørenveien 40
0513 Oslo

93235097http://www.norskjuleindeks.no

Norsk Juleindeks er en faktabasert statistikktjeneste som måler og følger med på hvordan julestemningen i Norge utvikler seg, og hva som er med på å påvirke den dag for dag gjennom adventstiden.

Et ekspertpanel måler julen gjennom daglige befolkningsundersøkelser og data basert på digital forbrukeratferd. På nettsiden norskjuleindeks.no presenteres daglig oppdatert julestatistikk med mulige årsaksforklaringer på utviklingen i den nasjonale og regionale julestemningen.

Initiativtakeren til Norsk Juleindeks er MatPrat, ut fra et ønske om å skape og inspirere med oppskrifter som reflekterer julestemningen befolkningen faktisk er i Prosjektet gjennomføres i samarbeid med analysebyrået Opinion, Google, TIDAL, M-Brain, YouTube og T-We ved Canal Digital.

Følg saker fra Norsk Juleindeks

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Juleindeks på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Juleindeks