Nordmenn anbefaler turister pinnekjøtt
Turistbesøk i romjula? Da er sjansen stor for at du serverer pinnekjøtt for å vise fram norsk matkultur.
Matmerk har spurt et representativt utvalg av nordmenn hvilken matrett de helst ville anbefalt utenlandske turister å smake på når de besøker Norge.
Pinnekjøttet stikker av med seieren, rett foran brunosten. 28 prosent av oss vil anbefale pinnekjøtt, 22 prosent brunost.
- I Matmerk venter vi på at Pinnekjøtt fra Norge skal ta steget opp i den ypperste mateliten i Europa. En sammenslutning av pinnekjøttprodusenter har søkt om å få tildelt en Beskyttet geografisk betegnelse for pinnekjøtt. Den håper vi går igjennom i 2017, og da er pinnekjøtt i samme Europa-liga som Parmaskinke, Roquefort og Parmesanost, sier Sundqvist.
Søknaden sendes ut på høring i 2017, og forhåpentligvis er den Beskyttede geografiske betegnelsen på plass før neste års pinnekjøttsesong.
- Maten vi er mest stolte av vil vi også servere turister og gjester, det viser undersøkelsen vår klart. Derfor er det et paradoks at ikke flere norske matskatter, som brunost, rømmegrøt eller reinsdyrkjøtt ønsker å sikre seg en beskyttelse med høy europeisk anseelse. Vi skulle gjerne hatt søknader på disse også. Suksessen til Fenalår fra Norge i Frankrike viser hvor viktig det er å ha en juridisk beskyttelse og en merkeordning som er kjent i Europa i bunn når man skal satse mot eksportmarkedet. Kanskje er Pinnekjøtt fra Norge vår neste eksportsuksess? Når en Beskyttet betegnelse er på plass og om de også ønsker å satse ut over Norge. Det ser jo ut som turistene får gjort seg kjent med pinnekjøtt når de er her, og da er jo litt av grunnlaget lagt, avslutter Sundqvist.
Resultater:
Hvilken norsk matrett/matvare vil du anbefale utenlandske turister å smake når de besøker Norge?
- Topp fem matretter/matvarer nordmenn ville anbefalt utenlandske turister:
- Pinnekjøtt (28 prosent)
- Brunost (23 prosent)
- Spekemat (16 prosent)
- Rømmegrøt (14 prosent)
- Røykelaks (14 prosent)
Kilde, Norstat, 1015 respondenter, web-basert, desember 2016. Utført for Matmerk
Om merkeordningen Beskyttet Betegnsle:
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Det norske regelverk er tilsvarende EU sitt regelverk. I Norge har produkter som Tørrfisk fra Lofoten, Fenalår fra Norge og Festsodd fra Trøndelag en Beskyttet geografisk betegnelse.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom