Plan International Norge

Nordlendinger og trøndere er bedre enn folk flest på alternative julegaver

Del

En fersk undersøkelse viser at gaver med mening fortsetter å være populære julegaver. Én av tre nordmenn har kjøpt eller vurderer å kjøpe gaver der overskuddet går til et veldedig formål, og trøndere og nordlendinger ligger over landsgjennomsnittet. Hele 35 prosent av innbyggerne i de nordligste fylkene er positive til gaver med mening.

De «snilleste» bor i Oslo og Akershus hvor hele 39 prosent svarer at dette er gaver som står på innkjøpslisten, og like bak kommer nordlendingene og trønderne med sine 35 prosent.

- Dette er gode nyheter, jeg er jo trønder selv og er ikke så overrasket over at folk i denne regionen er noen av de mest gavmilde i landet. Så langt i år har vi allerede solgt alternative julegaver for 1,3 millioner kroner. Sammenlignet med i fjor er dette en økning på over 50 prosent, sier Kjell Erik Øie en imponert generalsekretær i Plan International Norge.

I den landsdekkende undersøkelsen som meningsmålingsbyrået YouGov har gjennomført på oppdrag fra Plan International Norge, fikk 1000 respondenter i alderen 18-74 år spørsmål om de i år har har kjøpt eller vurderer å kjøpe gaver hvor inntektene går til veldedige formål. Til sammen har 33 prosent av de spurte kjøpt eller vurderer å kjøpe alternative julegaver. 14 prosent svarte at de hadde kjøpt alternative gaver til familie, syv prosent hadde kjøpt slike gaver til venner, syv prosent hadde kjøpt alternative gaver til seg selv og fem prosent hadde kjøpt eller vurderer å kjøpe denne typen gaver til andre.

Trøndere/ nordlendinger og østlendinger er over landsgjennomsnitt
Når det gjelder hvor i landet vårt det er mest populært med gaver med mening, er det Oslo og Akershus som topper listen med 39 prosent. På andre plass kommer Trøndelag og Nord-Norge hvor 35 prosent svarer at årets gavehandel kommer til å inkludere alternative gaver, resten av Østlandet ligger på 32 prosent, Vestlandet på 28 prosent og på Sørlandet er det færrest folk som velger denne typen gaver. Her svarer kun 26 prosent at årets gavesekk skal inneholde alternative julegaver.

Flest gir blant de yngste
Alternative julegaver viser seg å være mest populært blant de yngste. 44 prosent av 18-34 åringene svarer at de har kjøpt eller vurderer å kjøpe alternative julegaver til enten familie, venner, seg selv eller andre. Kun 29 prosent av de mellom 35 og 54 år svarer det samme, mens blant de eldste ligger tallet på 26 prosent.

Samvittigheten kaller
Den viktigste årsaken til at folk velger alternative julegaver er samvittigheten, viser den ferske undersøkelsen. 53 prosent svarer at de tror folk velger denne typen gaver for å bedre samvittigheten sin. 28 prosent svarer at de mener årsaken er at det hører med til julens budskap å tenke på andre, mens 27 prosent svarer at de synes det er en glede å gi til veldedige formål. 24 prosent mener årsaken er at vi har det så godt i Norge at vi kan gi noe til andre.

Plans gaver
Plan samarbeider i år med produsenter og designere som Arne og Carlos, Tufte og Su Misura. I nettbutikken kan folk velge mellom julekuler, symbolske gavekort som f eks myggnetting mot malaria, julepynt, pyntedyr, nøkkelringer, armbånd, fadderskap og andre ting til å leggeunder juletreet. 

- Inntektene fra våre alternative julegaver går til skolemateriell, vaksiner, medisiner, rent vann og andre prosjekter der Plan jobber, forteller Kjell Erik Øie.

Kontakter

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en internasjonal humanitær organisasjon som driver utviklingsarbeid for og med barn i 50 land. Plans programarbeid har som mål å gi barn i fattige land skole- og helsetilbud og trygge oppvekstvilkår i tråd med rettighetene som er nedfelt i FNs barnekonvensjon.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom