NRK

Nordisk festaften på NRK

Del

Tirsdag 30. oktober kl.19:45 går Nordisk råds prisgalla av stabelen på NRK 1. Vi feirer det beste av nordiske kunst og kulturuttrykk, natur og miljø med en festsending fra Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika.

Linda Eide og Hans Olav Brenner er kveldens programledere.  
Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
Linda Eide og Hans Olav Brenner er kveldens programledere. Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikkpris og miljøpris. Prisene er på 350000 danske kroner hver og deles ut i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon. Hvert år blir denne prisutdelingen lagt til et nordisk land, og i år er det Norge som står for tur. Programlederne som skal geleide oss gjennom festkvelden, er Hans Olav Brenner og Linda Eide.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ser frem til at Norge skal være vertskap for denne begivenheten. – NRK skal skape åpne møteplasser, ny forståelse og opplevelser som setter spor. Den 30. oktober vil vi feire og løfte fram nordiske kunstnere og vår felles nordiske kulturarv. Vi vil også feire innovasjonen som skjer på miljøområdet i Norden.

 

Prisutdelerne

Miljøprisen deles ut av statsminister Erna Solberg. Solberg har vært stortingsrepresentant for Hordaland siden 1989 og leder av partiet Høyre siden 2004. I 2005 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Hun har tidligere vært kommunal- og regionalminister og leder av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling. Erna Solberg har vært Norges statsminister siden 2013 og begynte på sin andre periode etter stortingsvalget i 2017.

De nominerte til årets miljøpris finnes her: https://www.norden.org/no/miljoprisen

Musikkprisen deles ut av Sofia Jernberg. Jernberg er en svensk-etiopisk sanger og komponist bosatt i Stockholm, godt kjent for sin eksperimentelle stil og stemmebruk. Hun har studert jazz ved blant annet Gotlands Tonsätterskola. I 2008 mottok Jernberg den Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris.

De nominerte til årets musikkpris finnes her: https://www.norden.org/no/musikpris

Gunilla Bergström er en svensk barnebokforfatter og illustratør, mest kjent for bøkene om Albert Åberg, som har vært nordiske barns favoritt gjennom flere tiår. Bøkene er oversatt til mer enn 30 språk og blitt både animerte TV-serier og kinofilmer. Bergstrøm deler ut barne- og ungdomslitteraturprisen.

De nominerte i kategorien barne- og ungdomslitteraturpris finnes her: https://www.norden.org/no/barneogungdomslitt

Prisutdeler for årets filmpris annonseres på et senere tidspunkt. 

De nominerte finnes her: https://www.norden.org/no/nordisk-rads-filmpris

Litteraturprisen deles ut av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit av Norge. Kronprinsessen viser gjennom sitt arbeid for helse, inkludering og ungt lederskap et stort samfunnsengasjement, både i Norge og internasjonalt.

Hun er blant annet høy beskytter for Norges Røde Kors og Special Representative for UNAIDS. Kronprinsesse Mette-Marit ble i 2010 utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum og har siden 2012 vært styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community. Kronprinsessen er svært litteraturinteressert og har siden 2014 vært på årlige reiser i Norge med sitt eget litteraturtog, der samtaler om litteratur og forfattermøter står i sentrum. I april 2017 ble kronprinsessen utnevnt til ambassadør for norsk litteratur i utlandet. I den forbindelse har hun en særlig rolle i arbeidet frem mot bokmessen i Frankfurt 2019, hvor Norge vil være gjesteland.

De nominerte til litteraturprisen finnes her: https://www.norden.org/no/litteraturpris

Nordisk råds president, Michael Tetzschner, er imponert over årets nominerte. – Alle de nominerte bidrar på forskjellige måter, med ord, bilder, toner og innsats for miljøet til vår felles nordiske fortelling. Gjennom de enestående innsatsene deres når denne fortellingen ut til mennesker i Norden og i verden. Vi ser fram til å feire dere!

Musikalske høydepunkt

Gjennom sendingen vil vi også få musikalske innslag fra noen av de beste artistene i Norden.

Susanne Sundfør er en av Norges mest markante artister, kjent for sin store stemme og sterke tekster. Sundfør er inspirert av jazz og klassisk musikk og drar også inn elementer fra elektronika-sjangeren. Hun har vunnet Spellemannprisen fem ganger.

Dagny Norvoll Sandvik, kjent som Dagny, er Norges nye pop-yndling. Hun er blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger. Tromsø-artisten har hatt stor suksess på Spotify og har spilt på flere av de største festivalene i Norge.

Jarle Bernhoft er en norsk sanger, multiinstrumentalist, komponist og tekstforfatter. Han har hatt stor suksess som soulartist og ble kåret til Årets spellemann og Årets mannlige artist i 2011.

Marja Helena Fjellheim Mortensson er en prisvinnende musiker fra Svahken sijte i Engerdal. Hun har sitt musikalske hjerte i tradisjonsmusikk og bruker sørsamisk joik i musikken sin.

Jan-Erik Gustafsson begynte å spille cello da han var åtte år gammel, og er en av Finlands største cellister. Han turnerer verden rundt og har vært solist med en lang rekke orkestre.

Operakoret er et profesjonelt kor, som består av 53 sangere. De deltar i Nasjonaloperaens forestillinger, men har også egne korkonserter og konserter sammen med andre aktører.

Kringkastingsorkestret er NRKs orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. KORK opptrer med samtlige artister.

 

Om programlederne:

Hans Olav Brenner er norsk programleder, journalist og skuespiller. Brenner har blant annet fått Gullruten i klassen beste mannlige programleder, og i 2009 fikk han Arne Hestenes' journalistpris.

Linda Eide er norsk programleder, journalist og forfatter. Hun har blant annet blitt tildelt Gullruten to ganger og har mottatt Kulturdepartementet sin nynorskpris for journalister. For boken «Oppdrag Mottro» ble hun tildelt Melsom-prisen for 2012.

Om Nordisk råd

Nordisk råd er det parlamentariske organet for det offisielle nordiske samarbeidet. Nordisk råd ble dannet i 1952. Rådet har 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.

Nordisk råds priser er med på å synliggjøre det tette nordiske kultursamarbeidet. Formålet med kulturprisene er å øke interessen for de nordiske landenes litteratur, språk, film og musikk. Natur- og miljøprisen belønner den ekstraordinære innsatsen for det bærekraftige Norden.

Presse kan søke om akkreditering her: https://www.norden.org/sv/news/ackrediteringen-journalister-till-nordiska-radets-session-i-oslo-har-oppnat

Pressekontakt på Stortinget: ida.helene.andersen@stortinget.no

 

Kontakter

Bilder

Linda Eide og Hans Olav Brenner er kveldens programledere.  
Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
Linda Eide og Hans Olav Brenner er kveldens programledere. Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Jan-Erik Gustafsson er en av Finlands største cellister. Han opptrer under Nordisk råds prisgalla 2018.   Foto: privat
Jan-Erik Gustafsson er en av Finlands største cellister. Han opptrer under Nordisk råds prisgalla 2018. Foto: privat
Last ned bilde
Jarle Berhoft opptrer under Nordisk råds prisgalla. Foto: Marie Sjølie
Jarle Berhoft opptrer under Nordisk råds prisgalla. Foto: Marie Sjølie
Last ned bilde
Marja Helena Fjellheim Mortensson opptrer med KORK og Operakoret under Nordisk råds prisgalla.     
Foto:Jørn Kristensen/ Hauganfoto
Marja Helena Fjellheim Mortensson opptrer med KORK og Operakoret under Nordisk råds prisgalla. Foto:Jørn Kristensen/ Hauganfoto
Last ned bilde
Linda Eide og Hans Olav Brenner er programledere under Nordisk råds prisgalla 2018.   
Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
Linda Eide og Hans Olav Brenner er programledere under Nordisk råds prisgalla 2018. Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
Last ned bilde
Artisten Dagny opptrer under Nordisk råds prisgalla 2018. Foto: Jonathan Vivaas Kise
Artisten Dagny opptrer under Nordisk råds prisgalla 2018. Foto: Jonathan Vivaas Kise
Last ned bilde
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit skal dele ut litteraturprisen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit skal dele ut litteraturprisen. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
Last ned bilde
Susanne Sundfør opptrer under Nordisk råds prisgalla.Foto: Raphael Chatelain
Susanne Sundfør opptrer under Nordisk råds prisgalla.Foto: Raphael Chatelain
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

Norsk rikskringkasting AS (NRK) skal fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr strømmetjenester for radio og TV, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. I tillegg har NRK et bredt tilbud til publikum på nett. 

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom