NM-gull til Vellagret Norvegia
- Dette er en fantastisk anerkjennelse til Norvegia. Osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk. Men Norvegia laget i hjul egner seg også veldig godt til å lagres, forteller oste-ekspert og produktutvikler i TINE, May-Liss Røsberg Heggland.
Heggland forteller at det var spesielt å få være med første gang i et NM der så mange dyktige ystere er med. Norvegia lagret i 5 år har fått flere høytstående utmerkelser de siste årene, sier hun videre.
- Fem år lagret Norvegia, Norvegia Special Reserve 5 år som den heter, vant bronse i oste-VM i London i 2017. Det er en anerkjennelse som viser at Norvegia i hjul egner seg meget godt til lagring. Gjennom år med lagring utvikles osten og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Jo lengre man venter, jo kraftigere blir osten.
I Oste-NM som gikk av stabelen torsdag var det først en «folkejury» som gjorde et utvalg blant de 200 ostene. Deretter var det en fagjury på 10 som plukket ut finalistene. De 10 ostene ble så bedømt av dommerne på en skala fra 1-10.
God smak er verdt å vente på
I Norges eneste ostebank på Jæren ligger de utvalgte ostene Jarlsberg®, Norvegia®, Edamer og Sveitser til langtidslagring i minst tre år. Ostene blir fulgt opp av erfarne fagfolk som henter ut smakspotensialet i hver enkelt ost.
- Ikke all ost tåler lagring i 5 år. Av 400 tonn Norvegia-hjul som produseres til lagring, er det kun få tonn som får bli med videre 5 år i ostebanken, som vi kaller lageret. Det er strenge kriterier, sier Heggland.
Norvegia® Special Reserve er en ekstra vellagret utgave av den milde hverdagshelten vi alle kjenner så godt. Vanlig Norvegia man finner i butikken er lagret i tre måneder.
- Gjennom måneder og år med lagring og overvåking foregår det et rikt indre liv i ostene. Osten utvikles hele tiden, og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Norvegia® Special Reserve er lagret i mist fem år. Det gir en smaksopplevelse utenom det vanlige, og viser hvor mye potensiale som bor i den, forteller Røsberg Heggland.
Om du vil prøve å lagre ost hjemme kan du få gode tips her.
Chevre blant favorittene
Chevre Original Haukeli er en smaksrik og fyldig hvitmuggost fra Haukeli, laget på den frisk, norsk geitemelk. Osten kom på 8. plass i Oste-NM og fikk 79 av 100 mulige poeng.
TINE Meieriet Haukeli ble stiftet i 1938 og i 2002 ble den første norske chevre ystet. Chevre har en spesiell produksjonsmetode og mye av arbeidet gjøres manuelt. Geitene går fritt på sommerfjellbeite på stølene mellom Øst- og Vestlandet, det resulterer i førsteklasses ystemelk. Chevre Orignal har blitt hedret med Spesialitetsmerket «Unik Smak» fra Matmerk.
Liste over top 10 i Oste-NM
1) Norvegia Vellagret 5 år, Tine – 91 poeng
2) Jørnsberg, Ostegården – 89 poeng
3) Kvit Undredal Mellomlagra, Undredal Stølsysteri – 84 poeng
4) Leirgrøv 1242, Prestholt Geitost – 82 poeng
5) Gammel Eirik, Gammel Eirik AS – 81 poeng
6) Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri – 80 poeng
7) St.Pål, Rueslåtten Gårdsysteri – 79 poeng
8) Chevre Original Haukeli, OsteCompagniet – 79 poeng
9) Hel Feit Brunost, Stordalen Gardsbruk – 74 poeng
10) Trøgost fra Gurostølen, Gurostølen – 61 poeng
Fakta:
Under NM i ost bedømmes 200 ost og meieriprodukt fra gårds- og stølsyster, samt meierianleggene.
Norsk Gardsost arrangerer NM i Ost i samarbeid med Coop og OsteCompaniet Tine som sponsorer. Det er totalt 30 kategorier. Produktene som oppnår gull i de ulike kategoriene kan sendes videre til den såkalte gulljuryen som kårer årets produkt.
Bedømmingen tar utgangspunkt i utseende, lukt, konsistens og smak. Alle oster får også individuelle tilbakemeldinger, slik at NM bidrar til å øke kvaliteten i Oste-Norge.
- Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysterier og gardsmeierier. NM i ost har 30 kategorier, alt fra tradisjonsprodukter som smør og rømme til fastoster som gauda og hvite geitoster.
- En medalje gis kun om dommeren mener produktet utmerker seg og fortjener gull, sølv eller bronse.
- Det er 110 gardsysterier i Norge.
- De bidrar til å holde håndverkstradisjonene i live og utvikle Norge som Oste-nasjon.
- Begge norske gullvinnerne i VM i de tidligere år yster ost på melk fra egen gård.
- Norsk melkekvalitet og sterk faglig utvikling bransjen har ført Norge i toppen internasjonalt på kort tid.
Nøkkelord
Kontakter
Mimmi GranliKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 902 19 591mimmi.granli.jensen@tine.noOlav HålandKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 916 22 338olav.haland@tine.noBilder
Om TINE SA
TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.
Følg pressemeldinger fra TINE SA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra TINE SA
Fortsatt to meierier i Finnmark27.1.2021 14:00:11 CET | Pressemelding
Styret har i dag konkludert med å ikke gjennomføre utredning av meieristrukturen i Finnmark nå. I stedet settes det i gang forbedringsprosjekter.
Produksjonen ved TINE Meieriet Sem fortsetter2.12.2020 14:30:00 CET | Pressemelding
Konsernstyret har i dag vedtatt å opprettholde produksjonen ved TINE Meieriet Sem. Det betyr at det fortsatt blir både produksjon, lagerdrift og distribusjon i Tønsberg.
Julens produkter fra TINE25.11.2020 14:57:46 CET | Pressemelding
Årets jul blir spesiell på mange måter, men nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig å hygge seg og ta vare på den gode julestemningen. TINEs produkter har en lang tradisjon for å være en viktig del av julematen for mange, og julen i år er ikke noe unntak. Både den tradisjonsrike Edamerosten og Julebrunosten fra Lom og Sjåk er en del av årets julesortiment fra TINE.
TINE sparer miljøet for tonnevis av plast med ny emballasje23.10.2020 10:29:51 CEST | Pressemelding
TINE går i bresjen for å endre matbransjens bruk av unødvendig plast. Meieriselskapet har lansert flere nye emballasjeløsninger som vil kunne redusere TINEs plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år. Nå håper TINE at papirsugerør og treskjeer er deres nye miljøsmarte løsninger.
Årets Matglede-vinnere er kåret22.10.2020 15:28:24 CEST | Pressemelding
Matbutikker og bedrifter over hele landet har deltatt i den prestisjetunge konkurransen om hvem som skaper mest matglede for kundene sine. Beitostølen Helsesportsenter stakk av med seieren i Årets Matgledebedrift, mens Coop Mega Kolbotn og Rema 1000 Skogen sikret seg førsteplassene i kategoriene fullsortiment og lavpris i Årets Matgledebutikk.