Nofima

Nett-verktøy skal hjelpe matprodusenter å lage sunnere og tryggere mat

Del
Tenk om vi kastet mindre mat, fikk flere matvarer uten allergener, og kunne bruke mindre energi på matproduksjon?
Kan en kombinasjon av høyt trykk og CO2 fjerne allergener fra egg og melkeprodukter? Dette er blant spørsmålene som forskerne skal besvare i løpet av prosjektet. Resultatene blir tilgjengelige i et eget nettverktøy.
Kan en kombinasjon av høyt trykk og CO2 fjerne allergener fra egg og melkeprodukter? Dette er blant spørsmålene som forskerne skal besvare i løpet av prosjektet. Resultatene blir tilgjengelige i et eget nettverktøy.

Ny bruk av mat-teknologier kan gjøre dette mulig. Men da må produsentene vite hvilke teknologier som passer for deres bedrift. I dag finnes det ikke noe samlet sted å hente kunnskap om hvilke teknologier som passer til ulike råvarer, produkter eller prosesser. Nå setter forskere i gang med å utvikle et verktøy på nett som skal gjøre det enkelt å velge riktig teknologi.

De nyere teknologiene som matindustrien til dels har tatt i bruk, forbedrer holdbarhet og prosesser i matproduksjonen. Det er snakk om blant annet høytrykksteknologi som tar vare på næringsstoffer og øker holdbarheten, plasma-aktivert vann som kan bekjempe skadelige bakterier, og mikrobølgeteknologi, som bruker lite energi ved å bringe varme direkte inn i maten. Også teknologiene «pulsed electric fields», ultrafiolett lys og ultralyd er med i prosjektet.

– Disse teknologiene kan gi oss tryggere og sunnere matvarer, som er bra for folkehelsen. Lengre holdbarhet på matvarer kan redusere matavfall tilsvarende rundt 440 millioner kroner for hver ekstra dag maten er holdbar, sier prosjektleder Estefanía Noriega Fernández i Nofima.

– Maten vil bli mer bærekraftig. Vi beregner at matsektoren kan spare energikostnader på mellom 1,5 og 5 % med de nye teknologiene, og i Norge vil klimagassutslippene kunne reduseres med 0,1 %. Vi tror også at matindustrien vil kunne få flere arbeidsplasser som følge av nye produksjonsmåter, sier Noriega.

Nofima leder det fireårige prosjektet «iNOBox». Norges forskningsråd bevilget 30 millioner kroner til prosjektet over forskningsprogrammet Bionær (Bærekraftig verdiskaping i mat- og biobaserte næringer). Sammen med en rekke partnere skal forskerne tette kunnskapshull som finnes i dag, og utvikle nett-verktøyet i samarbeid med matprodusenter. Når nettstedet lanseres, blir det tilgjengelig for alle som ønsker å finne tverrfaglig kunnskap om nye mat-teknologier, enten det er matprodusenter, forskere, myndigheter eller andre interesserte.

Fire unge forskere vil også få gjennomføre sine doktorgrader og postdoc-studier i prosjektet.

Partnere i prosjektet:

Advanced Microwave Technologies Ltd (AMT), BAMA Gruppen AS, Den Stolte Hane AS, Elea GmbH, Findus Norge AS, Fjordland AS, Fjordkjøkken AS, Hiperbaric SA, HOFF SA, Matbørsen AS, UV Technology Limited, Veterinærinstituttet, Østfoldforskning, University of Zaragoza, University of Liverpool, Campden BRI (Chipping Campden) Limited, TNO, Nofima.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kan en kombinasjon av høyt trykk og CO2 fjerne allergener fra egg og melkeprodukter? Dette er blant spørsmålene som forskerne skal besvare i løpet av prosjektet. Resultatene blir tilgjengelige i et eget nettverktøy.
Kan en kombinasjon av høyt trykk og CO2 fjerne allergener fra egg og melkeprodukter? Dette er blant spørsmålene som forskerne skal besvare i løpet av prosjektet. Resultatene blir tilgjengelige i et eget nettverktøy.
Last ned bilde
Prosjektleder Estefanía Noriega Fernández sparket denne uken i gang prosjektet sammen med norsk matindustri og internasjonale forskere og teknologi-utviklere. Foto: Lidunn M. Boge
Prosjektleder Estefanía Noriega Fernández sparket denne uken i gang prosjektet sammen med norsk matindustri og internasjonale forskere og teknologi-utviklere. Foto: Lidunn M. Boge
Last ned bilde
God stemning da forskere, teknologiutviklere og matprodusenter denne uken møttes for å starte arbeidet.
God stemning da forskere, teknologiutviklere og matprodusenter denne uken møttes for å starte arbeidet.
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye