Norsk Friluftsliv

Nei til løypeavgift på Preikestolen

Del

-Vi er særdeles kritisk til forslaget om løypeavgift til Prekestolen. En slik avgift er etter vår oppfatning ikke lovlig og vil innebære en svekkelse av allemannsretten og den frie ferdselen i Norge, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Norsk Friluftsliv sier kraftig nei til løypeavgift på Preikestolen
Norsk Friluftsliv sier kraftig nei til løypeavgift på Preikestolen

Dersom ordføreren i Forsand får det som han vil, kan det bli innført en løypeavgift for å gå til Preikestolen i framtiden, melder NRK Rogaland. 

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv sier nå kraftig nei til forslaget om løypeavgift på Preikestolen.

Svekker allemannsretten i Norge
-Allemannsretten er selve grunnlaget for utøvelse av friluftslivet i Norge. Norsk Friluftsliv er derfor sterkt imot ethvert tiltak som kan rokke ved denne retten, understreker Heimdal.

Denne uken feires «Friluftslivets uke» over hele Norge for å markere blant annet retten til fri ferdsel i naturen. Avgifter vil også undergrave mye av det frivillige arbeidet som gjøres på dugnadsinnsats landet rundt, og kan anspore grunneiere til å ta betaling for bruk av natur.

Heimdal påpeker at retten til fri ferdsel i norsk natur trekker store grupper utenlandske turister så vel som nordmenn på opplevelsesreiser rundt om i landet.

– Vi i Norsk Friluftsliv har forståelse for de problemer som oppstår med tanke på sikkerhet osv på Prekestolen og andre liknende steder. Men løsningen på disse problemene løses ikke ved en løypeavgift. De pengene må eventuelt tas inn på andre måter, blant annet gjennom turistnæringen, sier Heimdal.

Betaling for ferdsel i natur vil også redusere bruken av natur, og skade folkehelsen.

-Dette forslaget må droppes umiddelbart, sier Heimdal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norsk Friluftsliv sier kraftig nei til løypeavgift på Preikestolen
Norsk Friluftsliv sier kraftig nei til løypeavgift på Preikestolen
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no/

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 16 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 900 000 medlemskap og flere enn 4 600 lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg saker fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom