Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nå må du la deg friste av deilige sommersalater

Del

Grønnsakssesongen er godt i gang. I takt med gradestokken høstes det i full fart hos grøntprodusentene i Sør-Norge. Nå er den herlige grønne sesongen her. Den lange vinteren med mye snø og kulde, som så ut til å gi forsinkelser i frilandproduksjonen, forsvant fort. Varmen den siste måneden har fått jordene til å eksplodere. Forsinkelsen er tatt igjen.

Sommersalater er lettvint, sunt og smaker nydelig. Og den kan gjerne tilberedes utendørs.
Sommersalater er lettvint, sunt og smaker nydelig. Og den kan gjerne tilberedes utendørs.

Som alltid starter grønnsakssesongen med norsk asparges og rabarbra (ja, for rabarbra er også en grønnsak) som begge er en staude og som dukker opp av jorda med en gang snøen har gått. Norsk asparges finnes er på markedet fram til midten av juni.

Nå kommer frilandvarene på løpende bånd. Det bugner allerede av lollosalat, crispysalat, hjertesalat, isbergsalat og romanosalat, nykål, neper, reddiker og blomkål for å nevne noe.

Det er bare å la seg friste og sette salater på menyen. Det er det som smaker aller best nå i sommervarmen, enten som egen rett eller som tilbehør. Sommermaten skal være lettlaget, sunn og skal smake godt. Og den kan gjerne tilberedes utendørs. Og spesielt passer salater godt som utemat nå som vi skal være forsiktige med grilling og åpen ild.

Salat er supert å ha med på stranden.

- Du trenger ikke oppskrift for å lage god salat, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. I prinsippet kan alt brukes. Skal du planlegge en spennende salat er det lurt å tenke på å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe bløtt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen.

Hvordan bli mett av salat?

Mange forbinder salat med noe vi har ved siden av kjøtt eller fisk. Det kan det være, eller vi kan ha en lett grønn salat som forrett. Sist men ikke minst kan vi få salaten til å bli et fullverdig måltid til lunsj eller middag. Hemmeligheten er å tilsette litt proteiner i form av fisk, egg, cottage cheese, kjøtt eller bønner. Et måltid til å bli både mett og glad av.

Hvordan få frisk og sprø grønn salat?

  • Vask og tørk salatbladene og legg dem i en pose i kjøleskapet.
  • Bland flere sorter – da blir salaten mer spennende både i smak og utseende.
  • Ikke bruk kniv, men del bladene opp ved å rive dem i passe biter.

Det lille ekstra

  • Ristede, og lettsaltede nøtter eller pinjekjerner er godt i grønne salater.
  • Det samme er en topping med høvlet parmesan.
  • En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje, litt sitronsaft eller eddik og noen urter, eller du kan basere den på en lettrømme eller yoghurt.

Se flere gode tips til salater og dressinger på frukt.no.

Nøkkelord

Kontakter

Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no.

Bilder

Sommersalater er lettvint, sunt og smaker nydelig. Og den kan gjerne tilberedes utendørs.
Sommersalater er lettvint, sunt og smaker nydelig. Og den kan gjerne tilberedes utendørs.
Last ned bilde
Det er bare å la seg friste og sette salater på menyen i sommer.
Det er bare å la seg friste og sette salater på menyen i sommer.
Last ned bilde
Ta salaten med ut. Legg dressing og grønnsaker lagvis i plastglass eller bokser.
Ta salaten med ut. Legg dressing og grønnsaker lagvis i plastglass eller bokser.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La naturlige vitaminer hjelpe deg gjennom forkjølelsestiden19.11.2018 14:27Pressemelding

Jeg liker alle årstider, bortsett fra november. Den fargerike flotte høsten er over og vinteren lar vente på seg. Det er mørkt, vått og surt ute og forkjølelsesvirus florerer. Hvordan skal vi komme oss gjennom denne tiden uten å bli liggende under dynen? Det finnes ulike råd, og mange sverger til ekstra vitamintilskudd når høstmørket og slappheten kommer. Men trenger vi egentlig vitaminer på boks?

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom