Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Nå er det 5 slag til jul som gjelder

Del

I nesten alle norske hjem er det kaker i skapene til jul. Hele 9 av 10 husstander i Norge har én eller flere sorter. Selv om vi kjøper noen ferdigkaker baker vi mesteparten selv. Nå er det 5 slag som gjelder.

Ifølge en ny undersøkelse er de tradisjonelle julekakene fortsatt viktige for de aller fleste av oss. Dagligvarebutikker og bakerier bugner av kaker til en overkommelig pris. Likevel baker vi halvparten av julekakene selv.

De fleste nordmenn baker til jul

I 7 av 10 norske husstander er julekakene hjemmebakte. Dette er en liten nedgang fra 2006, da nesten 8 av 10 bakte selv, men julebaksten er fortsatt en viktig tradisjon for mange av oss.

– Vi ser at julekaker fortsatt betyr mye for nordmenn i julehøytiden. Selv i en stadig travlere førjulstid, prioriterer mange av oss å bake egne julekaker, sier Ida Berg Hauge, daglig leder hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Ikke lenger syv slag

De som ikke baker selv, kjøper julekaker eller får dem fra andre. Nesten halvparten av norske husstander får julekaker fra andre, og det er en liten nedgang fra 2006. Andelen som kjøper julekaker holder seg derimot stabilt.

– Mesteparten av julekakene lages hjemme, enten baker vi dem selv eller får dem fra familie og venner. Mange er nok opptatt av hjemmelaget bakst, og at smak og ingredienser skal være som det pleier å være, sier Berg Hauge i Melk.no.

De tradisjonelle syv slagene er det ikke mange som har lenger, men i gjennomsnitt har vi fem slag kaker til jul. Vi baker tre av slagene selv, mens vi får ett og kjøper ett.

Vi baker tradisjonelle kaker

Vi er veldig tradisjonelle når julen nærmer seg, og halvparten av dem som lager julekaker, baker pepperkaker. Videre er krumkaker (38 %), kokosmakroner (21 %), risboller (21 %) og kransekake (15 %) mest populære. Stort sett bakes de samme julekakene i hele landet, men hvite kakemenn og lefse skiller seg ut. Hvite kakemenn lages hovedsakelig av dem som bor på Vest- og Sørlandet, mens lefse er vanligere i Nord- og Midt-Norge.

Fakta:

  • 9 av 10 husstander har én eller flere julekaker. 
  • Det er ikke 7 slag som gjelder lenger, men 5 slag som er gjennomsnittet av julekaker i norske husstander.
  • Vi baker halvparten av kakene selv. 7 av 10 nordmenn (69 %) bor i husstander der det bakes til jul og i snitt så baker norske husstander 2,6 kakeslag. Dette er en nedgang fra 78 % hvis vi sammenligner med vår forrige måling fra 2006, men fortsatt så ligger det altså høyt.
  • Andelen som kjøper kaker til jul holder seg stabil. 6 av 10 nordmenn (61 %) bor i husstander som kjøper kaker og i snitt så kjøper norske husstander 1,4 kakeslag. I 2006 kjøpte 57 % av husstandene kaker til jul.
  • Vi får også kaker fra andre. 46 % bor i husstander som får kaker fra andre, og i snitt får norske husstander ett kakeslag. I 2006 fikk 50 % av husstandene kaker til jul.
  • Det er de tradisjonelle sortene som bakes til jul. Klart flest baker pepperkaker (49 %). Deretter kommer krumkaker (38 %), kokosmakroner (21 %), risboller (21 %) og kransekake (15 %).
  • Populariteten til julekakene er ikke så forskjellig fra region til region, men vi ser noen særtrekk når det gjelder hva folk baker:
  • Hvite kakemenn er sterkt overrepresentert på Vestlandet og på Sørlandet.
  • Lefse lages i størst grad i Nord-Norge og Midt-Norge.

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført på web i uke 49 av Norstat, 1000 intervjuer, gjennomført i uke 49.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Slik feirer Norge Verdens melkedag31.5.2017 15:53Pressemelding

Norske bønder skåler i melk Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, deltar gjerne i markeringen av Verdens melkedag torsdag 1. juni. -Jeg er stolt av å kunne si at den norske melken er i en særstilling når det gjelder god smak og kvalitet. I tillegg ligger vi i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse og lavt antibiotikabruk, som gir trygghet for forbrukeren i den andre enden. - Jeg er sikker på at jeg har de norske bøndene med meg når jeg utbringer en skål for Verdens melkedag, sier han. Og det har han. Bønder over hele landet vil poste bilder der de skåler i melk i løpet av torsdagen. Også industrien er med og markerer dagen med fellesskåler i kantinene og ansatte som poster bilder der de skåler i melk. Dette er Verdens melkedag Verdens melkedag er en internasjonal merkedag som ble etablert 1. juni 2001 av FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO (Food and Agriculture Organization). -Dagen skal bidra til mer fokus på det positive ved melk og meieriprodukter. Bakgrunnen er at disse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom