Matmerk

Nå er årets Perlepoteter i butikk!

Del

– Fjorårets poteter ble revet ut av butikken og vi gikk tom flere ganger i løpet av sesongen, forteller potetprodusenten Kari Helga Viken i "Frosta i god jord". – Derfor har vi tredoblet produksjonen i år. Nå satser vi på å ha poteter nok til alle!

F.v: Tor Henrik Viken, Helga Viken, Aasta Helland, Johan Arnt Hernes
F.v: Tor Henrik Viken, Helga Viken, Aasta Helland, Johan Arnt Hernes

I disse dager er de små perlehvite potetene på vei ut i butikk, fra Dovrefjell i sør til Finnmark i nord. Perlepotet er små, skallfaste poteter av sortene Solist og Folva, som gjødsles sparsommelig og får modne langsomt. - Resultatet er små, men modne poteter med masse smak, forteller Viken.

Til krig mot importpotet
Målet er å ta opp kampen mot de importerte gourmetpotetene. - Vi så at folk spiste mindre og mindre norsk potet, mens salget av de små importpotetene føk i været, forteller hun. – Det er jo synd, når vi kan dyrke så gode poteter selv. Derfor bestemte vi og to andre potetprodusenter på Frosta for å kaste oss inn i potetkrigen under navnet ”Frosta i god jord”, forteller Viken. I motsetning til importerte gourmetpoteter, som kan holde seg i månedsvis, er Perlepotet en ferskvare. Dette skyldes at de ikke er gasset med antigromiddel, et middel som er ulovlig å benytte i Norge, men som brukes hyppig i utlandet.

Godt mottatt
Perlepoteten ble lansert under Oi! Trøndersk matfestival i fjor sommer, med mye oppmerksomhet både fra media og blant festivalgjestene. – Vi hadde aldri drømt om å få en slik mottakelse. Det var helt overveldende. Vi måtte reise hjem underveis i festivalen for å ta opp mer potet, ler Viken. Flere av Trondheims beste kokker har snakket varmt om poteten, og satt den på sine menyer. Heder og ære fikk de små perlene også da de tidligere i år mottok Spesialitet-merket for sin unike smak.
Suksessen har gitt produsentene blod på tann. – På sikt håper vi å kunne dyrke flere delikate grønnsaker fra ”Frosta i god jord”. Men nå er det potetsesongen som står for tur, og du kan tro vi har nok å henge fingrene i, sier Viken.

Kontakter

Kari Helga Viken, tlf: 920 16 961

Bilder

F.v: Tor Henrik Viken, Helga Viken, Aasta Helland, Johan Arnt Hernes
F.v: Tor Henrik Viken, Helga Viken, Aasta Helland, Johan Arnt Hernes
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom