Fineart

MORTEN VISKUM Absolut Viskum III – retrospektiv 1993–2016

Del

Morten Viskum ble for alvor kjent for det norske publikum gjennom kunstprosjektet Rotter/oliven i 1995. I løpet av to dager plasserte Viskum 20 olivenglass, hvor innholdet var byttet ut med rottebabyer, i 20 dagligvarebutikker i de fem største byene i Norge. Morten Viskum var brått på alles lepper, selv gikk han rundt med munnbind i 10 år etter stuntet for å beholde sin anonymitet.

Ramaskrikene lot heller ikke vente på seg da Morten Viskum presenterte prosjektet «Hånden som aldri sluttet å male» hvor han bruker en avkappet hånd som malerpensel.


Morten Viskum har gjort karriere av å løfte frem det tabubelagte og frastøtende. Hans mangefasetterte kunstnerskap har en samfunns- og sivilisasjonskritisk brodd, og stiller spørsmålstegn ved sentrale problemstillinger som bla. frykten for døden, det fremmede og hvordan vi definere oss og dem.

Morten Viskum har en fortid som veterinærstudent. Han avbrøt studiet etter 6 år, og hadde fullført 18 av 21 eksamener da han kom inn på Statens Kunstakademi i Oslo 1993. Hans forkjærlighet og respekt for dyr gjennomsyrer hele hans kunstnerskap.

«Jeg er ingen mainstream kunstner, og må lage det som er riktig for meg. Derfor unngår jeg passasjekunst; kunst som kun skal behage øyet. Jeg ønsker å sette i gang helt andre tankeprosesser».

Viskum har en lang merittliste med separatutstillinger i inn- og utland, og er innkjøpt av en en rekke samlere og museer. Viskum har selv en betydelig kunstsamling bestående av 700 verk av rundt 200 kunstnere. Han etablerte Vestfossen Kunstlaboratorium, en kunsthall for internasjonal samtidskunst, i 2003.
Morten Viskum arbeider med en lang rekke kunstuttrykk som alle vil være presentert på utstillingen i Galleri Fineart; maleri, grafikk, fotografi, installasjoner, performance og skulptur. Det vil bli gjensyn med rotter og oliven på glass, papir- og oljemalerier utført av «hånden som aldri sluttet å male», installasjoner fra serien Monogram, Viskumbokser, Vestfossen Kromatisch, deler av serien Kjærlighet fra Gud, Absolut Viskum, samt helt nye arbeider, både trykk og skulpturer.

Galleri Fineart ser frem til oss til å ta deg med inn i Viskums kunstnerskap fra 1993 – 2016. Utstillingen åpnes av Unni Askeland, Viskums nære venn og fortrolige gjennom hele hans karrière og vel så det, torsdag 7. april kl 18. Kunstneren vil være tilstede.

Nøkkelord

Kontakter

Kurrator/galleriansvarlig
TONJE BUER
tonje@fineart.no
Tlf: 936 76 798

Bilder

Lenker

Om Fineart

Fineart
Fineart
Filipstad Brygge 2
0252 Oslo

22 01 24 20http://www.fineart.no

Fineart AS er gjennom nettsiden fineart.no og Galleri Fineart på Tjuvholmen, Nordens største portal for presentasjon, formidling og salg av kunst.

Selskapet omsetter for 50 millioner kroner per år, og har over 300.000 registrerte brukere på nettstedet og har over 120 000 besøk hver måned fra over 55.000 unike besøkende. Vi formidler hovedsakelig mest grafikk, men også maleri, skulptur, bøker, glasskunst, kunsthåndverk og tekstil. Fra 2004 frem til i dag har selskapet også snudd fra å være et auksjonshus for kunst på nett, til å bli et komplett kunsthus og galleri der mer en 50 % av omsetningen kommer fra fastprissalg.

Følg saker fra Fineart

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fineart på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fineart

Selv om du står stille har du lov / Sverre Bjertnes og Bjarne Melgaard12.3.2018 09:04Pressemelding

Det har gått syv år siden den legendariske og fryktede kritikeren Roberta Smith i New Yorks Times, utropte Sverre Bjertnes og Bjarne Melgaards første felles utstilling til en av årets ti viktigste utstillinger. 2011 ble starten på noen hektiske år med flere store samarbeidsprosjekter. Ikoniske utstillinger på Galleri K og Rod Bianco i 2012 og ny utstilling i NY 2013. Alle skapte stor oppmerksomhet hjemme, så vel som internasjonalt. Brått tok det slutt. Kunstnere gikk hvert til sitt. Bruddet var et faktum. Men så fem år etter at de satte siste strek er de tilbake igjen!

PER FRONTH: INNER ROOMS // 2.–26. november 2017 // Galleri Fineart30.10.2017 08:52Pressemelding

Galleri Fineart har gleden av å invitere til ny separatutstilling med en av landets fremste kunstnere og kontroversielle stemme innen samtidskunsten; Per Fronth. Fronth innehar en egenartet signatur i norsk og internasjonal samtidskunst; hvor han arbeider kontinuerlig i spenningsfeltet mellom fotografi og maleri. Hans kunstnerskap markerer seg som særegent og konfronterende innen sin genre og sitt medium.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom