TV 2

Mørkets helter på Svalbard i ny dokumentarserie på TV 2 Zebra

Del

"Kompani Spitsbergen" gir oss et unikt innblikk i det spesielle miljøet og samholdet på en av Norges tøffeste arbeidsplasser. I en ti episoders dokumentarserie får vi følge de siste gruvearbeiderne i Gruve 7 på Svalbard, den eneste norske kullgruven som fortsatt er i drift. I serien kommer vi tett på hverdagen til gruvearbeiderne, både på jobb og privat. Serien har premiere 27. februar på TV 2 Zebra.

Kompani Spitsbergen - hovedbilde
Kompani Spitsbergen - hovedbilde

Ved Longyearbyen på Svalbard ligger den siste norske kullgruven som fortsatt er i drift – Gruve 7. Denne gruva danner rammene for dokumentarserien «Kompani Spitsbergen».

I serien følger vi en sammensveiset gjeng gruvearbeidere. De har ulik bakgrunn, motivasjon, drømmer og utfordringer både i arbeidsdagen og i privatlivet. Hver av dem har en historie - en historie om hva som førte dem til Svalbard som gruvearbeidere. Vi blir godt kjent med en liten gruppe mennesker, hvor det gode vennskapet og lojaliteten virkelig kan bety forskjellen på liv og død. Gruvearbeiderne deler sine hverdager, med hobbyer, eventyr, isbjørnfare, vennskap, kjærester og kjærlighetssorg. Promo kan du se her, eller nedenfor.

Vi møter Per (50) som er sjef for Gruve 7. Vel vitende om at kulldriften i Norge går en usikker fremtid i møte, forsøker Per å holde motivasjonen til sine arbeidere oppe. Daniel (30) er fra Östersund og er halvt svensk og mosambikisk. Det var kjærligheten som bragte ham til Longyearbyen. Dan (24) flyttet fra Nord-Trøndelag til Svalbard. Dan er en morsom og varm person – med et lidenskapelig forhold til fly. Adrian (26), også kalt «grønnhjelmen» er ferskingen i gruvegjengen. Adrian er oppvokst på Svalbard, men har bodd i Drammen i mange år. Han forlot kjæresten i Drammen for spenningen som gruvearbeider, og vi får følge hans første tur inn i gruva. Bent (46) er arbeidsleder i gruva. Han er oppvokst på Svalbard og mistet broren i en gruveulykke. Jon Gunnar (56) er fra Haugesund og jobber som elektriker, og på fritiden spiller han i et bluesband. Jon Gunnar er på vei tilbake til Svea-gruva som han i sin tid var med å bygge opp. Marius (30) kommer fra Tromsø og er elektriker i Gruve 7, han er gruvas gledesspreder.

Kullet har vært fundamentet på Svalbard i 100 år, og gruvearbeiderne ble sett på som de store heltene. Arbeiderne som kom hit var stolte over å bygge velferden til et lite norsk samfunn. Dagens gruvearbeidere fører denne arven videre, men føler ikke at jobben de gjør er like verdsatt av storsamfunnet nå. Hva skal gruvearbeiderne gjøre hvis kullgruvene stenger?

Kompani Spitsbergen har premiere tirsdag 27. februar kl. 22.00 på TV 2 Zebra, og vil vises hver tirsdag.


Kompani Spitsbergen from PR- og medieavdelingen i TV 2 on Vimeo.

Kontakter

Nina EnghPR- og medierådgiver

Pressekontakt for utenlandske serier, Hotel Cæsar, Bloggerne, Premier League og Kjære mamma.

916 05 816nina.engh@tv2.no

Bilder

Om TV 2

TV 2
TV 2
Lars Hilles gate 30
5020 Bergen

02255http://www.tv2.no

Dette er TV 2

TV 2 er Norges største kommersielle tv-kanal, og er en del av mediehuset TV 2 som står bak en rekke etablerte merkevarer som TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Zebra, TV 2 Livsstil, TV 2 Sportskanalen, TV 2 Humor, TV 2 Sumo, TV2.no, TV 2 Mobil og TV 2 Skole.

TV 2 er en del av Egmont, som er et av Nordens største mediekonsern med 6600 ansatte og aktivitet i 30 land. TV 2s eier Egmont er en stiftelse, der deler årlig ut over 100 millioner kroner til et bedre liv for barn og unge. Egmont står bak mer enn 700 magasiner, forlag, Klikk.no, Nordisk Film, kinodrift, samt flere deleide selskaper.

Følg saker fra TV 2

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TV 2 på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TV 2

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom