Morgenbladet i samarbeid med Die Zeit: Norge snakker

Del

Morgenbladet inviterer: Møt din meningsmotstander, ansikt til ansikt!

Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet
Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet

Den tyske avisen Die Zeit utvikler en global plattform for politisk debatt sammen med internasjonale samarbeidspartnere. Morgenbladet er Die Zeits samarbeidspartner i Norge, og her har prosjektet fått navnet «Norge snakker». Prosjektet vil gjøre det mulig for medier og institusjoner verden over å sette sammen folk med motstridende politiske meninger og la dem møte hverandre til direkte politisk debatt. Norge snakker er et open source-prosjekt basert på erfaringene fra det tilsvarende prosjektet i Tyskland, Deutschland spricht – «Tyskland snakker».

I løpet av sommeren 2017 registrerte over 12 000 tyskere seg på Zeit Online for å delta i dette prosjektet. Hensikten var at tyskerne skulle matches med noen i sitt eget nabolag som hadde motstridende politiske meninger som dem selv. Deretter møttes alle disse parene til en diskusjon, ansikt til ansikt.

– Vi tror «Norge snakker» vil bli et morsomt prosjekt, men også viktig. Det skjer noe i et møte med en meningsmotstander, som kan ha stor demokratisk verdi. Å møte hverandre ansikt til ansikt kan fremme forståelse og respekt for den andres posisjon. Og det trenger vi i tider som disse, som er preget av økende polarisering og ekkokamre, sier ansvarlig redaktør i Morgenbladet, Anna B. Jenssen.  

I skrivende stund er de ti samarbeidspartnere involvert i prosjektet: The Globe and Mail (Canada); Morgenbladet (Norge); La Repubblica (Italia); ARD Aktuell (den tyske allmennkringkasterens hovednyhetsprogram), nyhetsbyrået DPA, Berlin Daily, Der Tagesspiegel og Südwest-Presse i Tyskland. City University of New York og Bosch Stiftunger også involvert i prosjektet, og flere internasjonale samarbeidspartnere vil komme til.

Google Europe har gitt 250 000 euro til å finansiere den tekniske gjennomføringen av prosjektet, som vil bli utviklet av Berlin-byrået Diesdas Digital. Zeit Online og alle de andre samarbeidspartnerne arbeider ulønnet med prosjektet. En testversjon er forventet senere i år i Tyskland og flere av de samarbeidende landene. 

Nøkkelord

Kontakter

Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør. E-post: abj@morgenbladet.no, tlf: 452 08 168
Lena Lindgren, politisk redaktør. E-post: ll@morgenbladet.no, tlf: 994 20 738

Bilder

Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet
Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet
Last ned bilde

Lenker

Om Morgenbladet

Morgenbladet
Christian Krohgs gate 16
0186 Oslo

https://morgenbladet.no/

Morgenbladet er en uavhengig ukeavis med vekt på politikk, kultur og forskning. Avisen er riksdekkende og globalt orientert, og arbeider for å øke interessen for kritikk, dialog og meningsutveksling.

Følg saker fra Morgenbladet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Morgenbladet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.