Medietilsynet

Mindre skjult reklame på norske YouTube-kanaler

Del

To av tre norske YouTube-stjerner som er kontrollert av Medietilsynet merker videoer som inneholder reklame på en tilfredsstillende måte. – På kort tid har vi sett en betydelig forbedring, og det er både viktig og gledelig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

I mai lanserte Medietilsynet veiledere om kravene til merking av reklame i YouTube-kanaler. I tillegg har tilsynet drevet utstrakt veiledningsarbeid, både direkte inn mot youtubere og overfor managementbyråene som de fleste store youtuberne i Norge er en del av. Nå har Medietilsynet ført tilsyn med youtubernes merking av videoer med kommersielt innhold.


Stor forbedring siden mars
Medietilsynet har i høst gjennomgått 22 populære YouTube-kanaler. Resultatet viser at hele 33 av 52 videoinnlegg som er kontrollert, er tydelig merket med «REKLAME» eller «ANNONSE», helt i tråd med kravene.


– Da vi i mars i år kartla merkingen hos noen av de samme youtuberne, hadde bare to av videoene god nok merking. Vi er derfor svært fornøyde med den endringen vi nå ser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Hun tror forbedringen er et direkte resultat av det veiledningsarbeidet som har blitt gjort.


– Vi har hatt god dialog med youtuberne underveis, og opplever at de aller fleste nå tar forbudet mot skjult reklame på alvor, sier Velsand.


Seerne skal vite om kommersielle koblinger
Videobloggere med egen kanal på YouTube har stjernestatus hos tusenvis av unge følgere, og kalles derfor ofte for influencere. Ett enkelt videoinnlegg kan ha over 100 000 seere, og youtuberne har dermed stor påvirkningskraft. Ofte er det snakk om svært lojale følgere og dermed er de mest populære youtuberne blitt ettertraktede markedsførere for annonsører som ønsker å nå målgrupper som de tradisjonelt har hatt problemer med å få tak i.


– Vi ser at såkalt influencer-marketing vokser, og det har derfor vært en helt bevisst prioritering når Medietilsynet har satt store ressurser inn for å få på plass gode retningslinjer for merking. Seerne har krav på å få vite når de blir utsatt for kommersielle budskap, understreker Mari Velsand.


Stor risiko for sammenblanding
Videobloggen består ofte av en blanding av rapportering fra eget liv og betalt kommunikasjon. Risikoen for utydelighet rundt hva som er youtuberens egne meninger og hvilke budskap det er betalt for, er dermed stor.


Videoene har ofte mange unge seere, og Velsand sier det i mange tilfeller kan skorte på den kritiske medieforståelsen hos de unge i møte med forbildene sine på YouTube.
– Nettopp derfor er tydelig og forståelig merking av videoer som inneholder betalte budskap så viktig, sier Mari Velsand.


Kringkastingsloven, som også omfatter bildeprogrammer på YouTube-kanaler, har forbud mot alle former for skjult markedsføring. Markedsføringsloven gjelder i andre sosiale medier som blogger, Instagram, Snapchat og Facebook. Markedsføringsloven blir forvaltet av Forbrukerombudet, som nylig gjennomførte en tilsynskontroll med disse mediene. Mange influencere er aktive i flere kanaler og derfor har Medietilsynet og Forbrukerombudet samarbeidet om å jobbe fram enkle og lett forståelige veiledere som skal gjøre det entydig å merke innlegg med reklame i de ulike kanalene.


– Hensikten er at publikum blir gjort oppmerksom på kommersielle koblinger, og dermed har forutsetninger for å kunne ha en mer årvåken og kritisk tilnærming til innholdet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg saker fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom