Nofima

Mindre plast i matemballasje

Del

Vi er mange som ønsker å redusere plastbruken. Det er også målet til det nystartede forskningsprosjektet ReducePack.

– I ReducePack ønsker vi å finne løsninger som gjør det mulig å redusere plastbruken, sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje, og samtidig sikre at maten beholder både kvaliteten og holdbarheten, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Hun er ansvarlig for forskningsdelen i prosjektet.

Minst mulig avfall

Både matprodusenter og leverandører innen emballasje, etiketter og pakkemaskiner, deltar i prosjektet.

– Vi må utnytte ressursene optimalt, og det betyr minst mulig avfall. Det handler om både å ta vare på maten og benytte emballasjeløsninger som er gunstig fra et miljøståsted, sier Marit Kvalvåg Pettersen.

Det er spesielt tre måter prosjektdeltakerne vil jobbe med å redusere avfallet:

  1. Redusere plastforbruket ved å utvikle nye emballasjematerialer basert på fiber som råstoff (Reduce by Replace)
  2. Reduserer plastforbrbuket ved å utvikle emballasjeløsninger med redusert materialforbruk (Reduce by Reduction)
  3. Redusere plastbruken ved å utvikle, tilpasse og utnytte materialer som er gjenvinnbare (Redusce by Recycle)

Er fiber fremtiden?

Bama, som er prosjekteier, har forventninger om å utvikle klima- og miljøvennlige emballasjeløsninger for flere av sine produkter. Her vil fiberbaserte materialer være sentrale.

– Mange frukt- og grønt-produkter kan godt pakkes i fiberemballasje istedenfor i plast, samtidig er det viktig der produktene må pakkes i plast at det benyttes en plast som er materialgjenvinnbar og at det ikke brukes med emballasjemateriale enn nødvendig, sier Thomas Eie i BAMA.

Foruten Bama deltar flere andre matprodusenter og leverandører knyttet til emballasjeindustrien. Så i tillegg frukt og grønt er prosjektets mål å utvikle mer miljøvennlige emballasjeløsninger for kyllingfilet, spekemat og margarin.

Fakta om forskningen

ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt, finansiert av Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills

Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit.

Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen, https://nofima.no/person/marit-kvalvag-pettersen/

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122 Langnes
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.

Følg saker fra Nofima

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nofima

Fortsatt svak krone gir drahjelp til fiskeeksportører14.5.2019 07:50:00 CESTPressemelding

Eksportverdien for ferske fiskeprodukter har den siste tiden fått noe mer drahjelp fra kronekursen enn de fryste produktene. Samtidig er begge kategoriene godt hjulpet av den fortsatt svake kronen, viser tall fra Nofima. Fremover spår flere at kronen skal styrke seg, og det kan slå spesielt hardt ut hos de aktørene som sitter på store varelager over lengre tid, som tørrfisk- og klippfiskprodusentene.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom