MENY lanserer larvebrød
Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver (kalt mjølmums/melmums) – tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. Grovbrødet vil, som en test, selges i 29 MENY-butikker i mars.
- Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo.
Hun forteller at nyheter generelt har høy interesse hos mange av MENYs kunder, samtidig er hun klar på at insekter er vel prematurt for norske ganer.
- Vi skal være ledende på innovasjon, utvalg og trender og må derfor utfordre oss selv. Slik vi gjorde da vi lanserte kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og Norges første vegetar ferskvaredisk i 2016. Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.
Små superhelter
Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Nå skal selskapet på Voss, som har bærekraft som drivkraft, nå bredere ut.
- Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet.
De tørkede larvene, som dyrkes frem på åtte uker i små kasser, er ekstra proteinrike. Sammenlignet med produksjon av annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver – det samme er drivhusgassutslippene. Ved produksjon av 1 kg protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe. I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter - nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat.
Nøtteaktig smak
Bakehuset har i utviklingen av Mjølmumsbrødet lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød.
- Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøtteaktig smak.
---------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA
Om Mjølmumsbrødet:
- Mjølmumsbrødet selges som en limited edtion i 29 MENY-butikker fra 5. mars. Følgende butikker vil ha det i brødhylla si:
MENY Fornebu
MENY Bryn
MENY Bærums Verk
MENY Jarhuset
MENY Røa
MENY Sandvika storsenter
MENY Nordbyveien
MENY Skjetten
MENY Ørebekk
MENY Ringnes Park
MENY Gystadmarka
MENY Nordstrand
MENY Hagaløkkveien
MENY Holmen
MENY Jessheim
MENY Vøyenenga
MENY Trekanten
MENY Stovner
MENY Mosseporten
MENY Grønland
MENY Høvik
MENY Skøyen
MENY Lambertseter
MENY Bjølsen
MENY Drøbak
MENY Tangen
MENY Ski Storsenter
MENY Sarpsborg
MENY Askim - Mjølmumsbrødet veier 290 gram, har en grovhetsgrad på 51% og koster kr. 24,90.
- Brødet inneholder 2,1% mel fra melbillelarver (ca. 100 larver).
- Proteininnholdet i brødet er på 9,9 gram pr 100 gram.
- NB. Melbillelarver kan forårsake allergisk reaksjon for personer med skalldyrallergi.
Om melbillelarvene: - I et bærekraftperspektiv, er insekter, alger/tang og laboratorie-kjøtt definert som viktige deler av fremtidens mat.
- Melbillelarvene, som er ca. 2 cm lange og lysebrune av farge, lever av matavfall (for eksempel fra øl-, grønnsak- og korn-produksjon). De får alt vann de trenger fra luften og gjennom maten.
- Etter åtte uker blir de fryst og så tørket. En mindre del av larvene får utvikle seg videre til melbiller som igjen avler frem nye larver, som igjen kan brukes som proteinkilde.
- De tørkede larvene inneholder 49% protein og høye nivåer av jern, sink og magnesium, fosfor og mangan.
- Larvene er vanlige som mat i mange asiatiske, afrikanske og latinamerikanske land, ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold!
- Larvene fryses, tørkes og males til mel hos Larveriet, før det sendes til Bakehuset.
- Larveriet lager også to varianter av snack-poser med tørkede, crispy melbillelarver; En naturell og en med tilsatt chili. Disse kan spises som snack eller tilsettes i matlaging og matretter, for eksempel drysses over en salat.
Om bakingen: - Melet fra de norske melbillelarvene er et rent produkt (kun knuste larver) som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.
- Dette er ikke mel i tradisjonell forstand, og har dermed ikke de samme baketekniske egenskapene. Det er heller ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.
- Melet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser, og på samme måte som ved baking av tradisjonelle brød.
- Bakehuset ønsker å skape vekst i brødkategorien og fornye seg for å ivareta behovene til fremtidige generasjoner.
For mer informasjon, kontakt:
Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig for bakeri i MENY, tlf. 93417314
Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset, tlf. 91837110
Marie R. Sagen, leder for teknologi og forretningsutvikling i Larveriet, tlf.48397092
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
Etablerer Norges største mathus for netthandel i Oslo23.10.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
MENY åpner høsten 2024 en sentralisert netthandelsbutikk på Alnabru i Oslo. - Vi vil tilby et større utvalg av mat og drikke til våre netthandelskunder. Hele andre etasjen i bygget vil handle om matglede og nye, spennende matløsninger, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom