MENY kutter ut engangsplast
Plast er et nyttig materiale som emballasje for å bevare produktkvaliteten på mat. Men til bruk i engangsprodukter er plast ofte unødvendig. For å ta vare på miljøet og bidra til mindre forsøpling, tar derfor MENY-kjeden nå nye grep.
- Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda, i parken eller i sjøen. Vi tar vår del av ansvaret og har gitt oss selv korte tidsfrister. I løpet av ett år skal vi fjerne all plast i engangsbestikk, engangsbegre og engangskopper fra butikkene og erstatte dem med alternative materialer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
WWF roser initiativet.
– Vi er glade for at MENY ønsker å bidra til å stanse tilsiget av plast i verdenshavene ved å fjerne unødvendig engangsplast fra sine butikker. Slike initiativ fra dagligvarebransjen er svært viktige, og jeg håper flere vil følge etter. Hvert år havner over 8 millioner tonn plast i havet, inkludert en enorm mengde plast vi ikke hadde behøvd å bruke i utgangspunktet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer hvordan vi produserer, bruker og deponerer plast, sier Karoline Andaur, nestleder i WWF Verdens naturfond.
Trebestikk til piknik-kurven
MENY har startet reduksjonen av plast. Eksempelvis er plastbegrene i salatbaren og to av plastbegrene i ferskvaredisken erstattet med pappbegre. Endringen i salatbaren betyr alene en reduksjon i plast på seks tonn per år. Og fra mai tilbyr MENY, som første dagligvarekjede, forbrukerpakninger med engangsbestikk i tre. Velger alle MENY-kundene bestikket i tre, spares kloden årlig for 2,3 millioner plastbestikk. Neste skritt er å fjerne plastkopper og sugerør, slik at kundene ikke kan velge plast til barnebursdagen eller piknik-kurven.
- Som utvalgskjede med stort fokus på ferskvare og ferdige måltidsløsninger, har vi behov for en del engangsemballasje. Nå snur vi hver stein for å finne ut hvor vi kan kutte plast her. Dette gjelder både serveringsprodukter i løsvekt til vår take-away-mat, men også i butikkhylla der vi har bestikk, kopper, sugerør og liknende i større forbrukerpakninger, sier Kjuus.
Gjenbruksposer til frukt og grønt
MENY har som mål å redusere bruken av plast med minst 150 tonn innen 2020, og vil i tillegg til å se på unødvendig engangsplast ha fokus på frukt- og grøntavdelingen. Allerede før sommeren tar Kjuus sikte på å tilby gjenbruksposer til frukt og grønt. Ellers går MENY over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er mulig og optimaliserer plasten på frukt og grønt som fortsatt trenger den. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar.
Kontaktperson i WWF Verdens naturfond:
Presseansvarlig Heidi Katrine Bang, tlf. 915 88168, hkbang@wwf.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom