Mattilsynets merkesjekk: Fortsatt mange feil i merkingen av brød og brødvarer
Mattilsynet har vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næringsdeklarasjonen. Bransjen setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.

-De som produserer, importerer eller selger matvarer har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. Mattilsynets tilsyn med merking viser at vi finner vi feil i merkingen år etter år, til tross for vårt tilsynsarbeid og vår informasjon om regelverket. Dette er ikke godt nok, og vi skuffet over hva vi har avdekket, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Merkesjekken 2018 ble gjennomført av Mattilsynets inspektører over hele landet og omfattet. 209 produkter. Mattilsynet fant større eller mindre avvik ved ca. 85 prosent av disse. Produktene var produsert både i og utenfor Norge. De vurderte produktene utgjør en relativt liten andel av brødvarene som finnes på markedet.
De fleste feilene var knyttet til ingrediensliste, allergener og næringsdeklarasjon for alle produktkategorier. Det ble funnet relativt få feil på ernærings- og helsepåstander og nøkkelhull. Ingen av merkefeilene har representert noen helsefare for forbrukere.
-Vi forventer at bakerbransjen har gode systemer for å sikre at merkingen er i samsvar med regelverket når det gjelder konkrete krav som ingrediensliste, allergenmerking og næringsdeklarasjon. Vi har hatt en konstruktiv dialog med Baker- og konditorbransjens landsforening som har iverksatt flere tiltak etter at resultatene ble kjent, sier seksjonssjef Merethe Steen. Blant tiltakene som er gjort i bransjen er mer informasjon på nettsider og kursing av medlemmer for å bidra til bedre regelverksetterlevelse innen bakerbransjen.
-Vi er fornøyde med den responsen vi har fått fra bakerbransjen på fjorårets merkesjekk av brødvarer, sier seksjonssjef Merethe Steen.
FAKTASAK: Merkesjekken til Mattilsynet
Mattilsynet har siden 2013 gjennomført «merkesjekker» hvor vi kontrollerer merkingen av store produktgrupper av matvarer som omsettes i det norske markedet. I fjor var det det melk og melkeprodukter som ble undersøkt. Og sjekken gir resultater: Av de 38 produktene som fikk merknader i fjorårets undersøkelse, har 33 produkter nå riktig merking, eller er tatt ut av sortimentet. Samme erfaringer har vi fra tidligere år. De aller fleste virksomhetene retter raskt opp merkingen eller tar produktene ut av sortimentet.
I 2014 fikk vi et nytt regelverk for merking, matinformasjonsforskriften. De generelle merkekravene er i hovedsak en videreføring av de kravene vi hadde fra før, men den nye forskriften stiller krav om tydeligere merking av allergene ingredienser og krav til næringsdeklarasjon. Mattilsynet har vektlagt å informere bransjen om disse nye kravene blant annet i brosjyrer og veiledere.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Mattilsynet foreslår tiltak for å unngå et for høyt inntak av energidrikker blant barn og unge18.2.2019 14:05:22 | Pressemelding
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Mattilsynet utredet konkrete tiltak for å forhindre at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker. Mattilsynet anbefaler blant annet en øvre grense for koffeininnhold i energidrikker.
Gode hygienerutiner hos lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter13.2.2019 10:00:00 | Pressemelding
Mattilsynet har vurdert rutiner for produksjon, hygiene og merking hos 141 lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter. Resultatet viser at bransjen generelt har gode rutiner og kontroll, men en tredjedel fikk likevel merknader.
Invitasjon til overleveringsmøte om energidrikker29.1.2019 12:58:41 | Presseinvitasjon
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet. Fredag 1. februar overleveres og presenteres rapporten i et åpent møte.
Vannverkene produserer trygt drikkevann16.1.2019 08:00:00 | Pressemelding
De aller fleste vannverk i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har god drift av og kontroll med UV-anlegg som hygienisk barriere. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn av 265 vannverk. Men nesten halvparten hadde mindre brudd på regelverket.
De to revene som ble avlivet i Alta hadde ikke rabies11.1.2019 16:01:27 | Pressemelding
Etter at en rev angrep en baby i en barnevogn i Alta i forrige uke har viltnemda avlivet to rever. Begge var hardt angrepet av hudsykdommen reveskabb, men ingen av revene hadde rabies.
Listeriose-utbrudd: Mulig smittekilde funnet – rakfisk trekkes fra markedet10.1.2019 18:12:12 | Pressemelding
I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det i dag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes nå fra markedet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom