Mattilsynet

Mattilsynet skal sjekke merking av melk og melkeprodukter

Del

Mattilsynet skal i vår sjekke om rømme, yoghurt, ost, syrnede melkedrikker, melk og is er korrekt merket, og gir forbrukerne tilstrekkelig informasjon til å gjøre velbegrunnede valg i butikken.

Merkesjekken til Mattilsynet vil i år ta for seg melk og melkeprodukter. Foto: Colourbox.
Merkesjekken til Mattilsynet vil i år ta for seg melk og melkeprodukter. Foto: Colourbox.

Mattilsynet skal sjekke produkter som selges via de store dagligvarekjedene. Tilsynet vil bli gjennomført hos produsenter og importører med merkeansvar.

- Målet med merking av matvarer er å sikre forbrukerne tilstrekkelig og korrekt informasjon. Dessuten skal merkingen ikke være villedende, sier prosjektleder Hanne Opaas Martinussen i Mattilsynet.

Merkesjekken omfatter tilsyn med krav til betegnelse på matvaren, ingrediensliste, mengdeangivelse av ingredienser, næringsdeklarasjon og allergener. Mattilsynet vil også se på bruk av påstanden «lett», samt påstander om sukkerinnhold, fett, protein og fiber.

Mattilsynet har gjennomført årlige merkesjekker siden 2013. Resultatene viser at mange virksomheter fortsatt har problemer med å etterleve merkeregelverket. Mangelfull merking og uriktige påstander om et produkt, gir forbrukerne et dårlig grunnlag til å gjøre velbegrunnede valg, og vil i ytterste konsekvens også kunne utgjøre en helserisiko, For eksempel dersom allergene ingredienser ikke er angitt i ingredienslisten.

Kontrollen planlegges gjennomført fra 15. mars til 15. mai, og med sluttrapport i oktober/november.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Merkesjekken til Mattilsynet vil i år ta for seg melk og melkeprodukter. Foto: Colourbox.
Merkesjekken til Mattilsynet vil i år ta for seg melk og melkeprodukter. Foto: Colourbox.
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom